Опитният национал Михаил Клечоров: Трудно ще ми бъде да вляза в топ 30 за Световната купа

галерия:

Михаил Клечоров е един от най-опитните български биатлонисти при мъжете, участник на Олимпийските игри във Ванкувър през 2010-та година. На 3-ти декември преди 30 години е роден в Банско и някак логично решава да се занимава със зимни спортове и по-специално с биатлон.


В първия старт за новата зимна кампания - в шведския център Йостерзунд - Клечоров се нареди на крачка от точките, след като финишира 47-ми с 2 грешки в стрелбата.


Той самият заяви преди началото на сезона, че пикът във формата му за 2012/2013 трябва да бъде Световното първенство, докато за колегите му Красимир Анев и Владимир Илиев (очаквайте интервюта и с тях) е по-важно да са на най-високо ниво по време на Европейското в Банско.


Надеждите му за новия сезон са свързани и с престижно представяне на щафетата, като за него е важно квартетът ни да се нареди поне в един старт в топ 10. Естествено, Клечоров пожела успех на колегите си на Шампионата на Стария континент, тъй като той няма право да участва, защото ограничението във възрастта е 26 години.


Sporta.bg потърси мнението на най-опитния българин в биатлона при мъжете за предстоящия изключително важен сезон за родните зимни спортове изобщо, предвид домакинството на Европейско първенство в Банско и стремежа към класиране на Зимна Олимпиада.


Освен всичко, днес Михаил празнува своя рожден ден и целият ни екип му пожелава здраве и много още професионални и лични успехи.

 

 

Как и къде премина подготовката ти и на теб лично къде ти беше най-приятно като обстановка?

 

Подготвката за мен лично премина нормално без никакви травми и контузии. Имахме лагери както в България, така и в чужбина.

 

Имаш ли поставени цели за участието си в Световната купа?

 

По принцип ми се иска да вляза в първите 30, но това ще бъде доста трудно.

 

Какво очакваш от първия старт в Йостерзунд?

 

Очаквам влизане в зоната на точките. (Клечоров завърши 47-ми в индивидуалния старт в Йостерзунд, а в спринта на 10 км се нареди едва 101-ви, което го изключи от преследването)

 

Mиналият сезон влезе в топ 50 на крайното класиране, заедно с Краси Анев. Сега мислиш ли, че можеш да подобриш постижението си?

 

Ще се стремя, но до мислене и можене има доста голяма разлика.

 

Според теб на кои елементи ти трябва повече усъвършенстване и къде се чувстваш по-уверен?

 

Един спортист трябва постоянно да се усъвършенства. Както е казано, учиш се докато си жив. (Миналият сезон Клечоров подобри значително стрелбата си от положение „прав" и завърши с успеваемост 89%, в сравнение със 77-те, които записа през 2010/11)

 

Биатлонът е спорт с традиции в България, смяташ ли, че Европейското в Банско може да бъде крачка напред към домакинство на кръг от Световната купа?

 

Световна купа няма как да стане в Банско, защото има определени изисквания за такъв ранг състезание. В Банско това няма как да стане, защото е забранено строителството в зоната на Парк „Пирин".

 

Имаш ли идоли в биатлона и кои са фаворитите тази година, според теб?

 

Идоли нямам, но се възхищавам на 93-те победи на Оле Ейнар Бьорндален.Това е най-великият спортист за всички времена до момента в зимните спортове. Не случайно го наричат краля на биатлона"!

 

Иначе фаворити за мен ще бъдат Мартен Фуркад (Франция), Емил Хегле Свендсен (Норвегия) и Бьорндален.

 

Как започна да се занимаваш със зимни спортове и по-специално с биатлон?

 

Със зимни спортове се занимавам още откакто съм проходил. В началото с алпийски ски, след това ски-бягане, а на 16 годишна възраст реших да премина към биатлона.

 

Имаш ли други любими спортове, които следиш?

 

Имам, да. Харесвам ски-бягането, алпийските ски, колоезденето, Формула 1 и други.

 

Какво правиш в свободното си време и имаш ли хоби?

 

За съжаление, свободно време много малко ми остава. Когато не съм на състезания или лагер, гледам да прекарам повече време със семейството си. Обичам зимата, когато имам свободно време, да карам алпийски ски. Също много обичам да пътувам.

 

Какви качества развива биатлонът като спорт?

 

Биатлонът развива най-вече функционалните качества на организма. Издръжливост, както и силата, отчасти.

 

Сега с Екатерина Дафовска като президент, мислиш ли, че биатлонът в България върви по правилен път на развитие?

 

Мисля,че да. Откакто застана тя на поста президент, нещата, специално за състезателите, много се подобриха, както във финансово, така и в организационно отношение.

 

Ако не беше биатлонист, с какво щеше да се занимаваш?

 

Ако не бях биатлонист, не знам с какво точно щях да се занимавам, защото цял живот само това съм правил (усмихва се).