Емилия Йорданова: Европейското в Банско е връхната ни точка за сезона

галерия:

Емилия Йорданова е родена в Троян преди 23 години, но въпреки крехката си възраст се превръща в лидерката на женския национален отбор по биатлон.

 

В този спорт България има неоспорими традиции, но златното ни поколение напусна голямата сцена през втората половина от първото десетилетие на новия век.


Оттогава досега се появи дупка, а отказването на Нина Кадева се оказа последния полъх на вятъра на промяната. Сега младо момиче като Емилия трябва да носи голямата отговорност, заедно със съотборничките си от националния отбор.


Йорданова записва първите си точки за Световната купа по биатлон в началото на февруари тази година в Холменоколен, Норвегия, когато в преследването на 10 км завършва 38-ма.

 

Въпреки че именно там прави първите си стъпки в световния елит, българката не счита скандинавските страни за по-специално място и предпочита да се състезава в Западна Европа.


Sporta.bg потърси Емилия Йорданова за интервю преди началото на първия старт за новия сезон в шведския зимен център Йостерзунд.

 

Там тя започна неубедително и се нареди 86-та в индивидуалния старт на 15 км с 5 грешки в стрелбата и на 10:42.4 минути от победителката Тора Бергер (Норвегия).

 

 

Как и къде премина подготовката ти за новия сезон?

 

Подготовката за новия сезон премина нормално, без контузии. Започнахме в средата на май с лагер в Самоков, след това бяхме на Боровец, Белмекен на два пъти и Банско.


Началото на октомври се качихме на ски за първи път този сезон в Рамзау, Австрия. Точно преди първите стартове бяхме в Идре, Швеция.

 

В сравнение с миналата година, когато записа първи точки за Световната купа, чувстваш ли се по-подготвена за още по-добри постижения сега?

 

Това лято, мисля, че тренирах по-съвестно и направих доста повече километри от миналата година. Надявам се да успея да взема повече точки, да имам хубави ски и да стрелям точно.

 

На кой елемент наблягаш повече и би искала да усъвършенстваш още?

 

 

Като цяло и стрелбата, и бягането са важни, лично аз имам да наваксвам повече в бягането, защото само точната стрелба не е достатъчна.

 

Предстои Европейско първенство в Банско, имаше ли по-специални тренировки специално за него и приоритет ли ще бъде то за теб, тъй като е пред родна публика?

 

Европейското първенство е нашата връхна точка за сезона. Тази година за първи път имахме лагер в Банско лятото и се надявам това да е от полза. То е най-важно за нас не само защото е в България, ами защото от него си подсигуряваме финансиране за следващия сезон.

 

Ти си най-опитната българка сред националките - кое постижение считаш за върхово в кариерата си?

 

Надявам се най-върховото ми постижение да предстои. Доволна съм от 8-мото място на Европейското също така и от 3-ото в Турция.

 

 

Съответно кой период досега е бил най-тежкият ти?

 

Миналата година беше много трудна за мен и мисля, че като цяло тове беше най-тежкият момент за мен досега. Изпитах разочарованието след старта много повече пъти отколкото радостта.

 

Ти имаш медали от държавното ни първенство, както и от Зимна Универсиада. Мислиш ли, че има достатъчно състезания у нас и в региона, които да осигуряват допълнителен тренинг?

 

В България мисля, че има добри условия за тренировка. Белмекен и Банско предлагат отлични условия. През лятото много отбори провеждат лагери на Белмекен, а тази година почнаха да идват и на Банско.

 

Миналият сезон беше осма в Брезно-Осърбле на Европейското, а имаш ли любимо място за състезание от календара на Световната купа?

 

Любимо място нямам, но предпочитам стартовете, които се провеждат в Централна Европа, а не в Скандинавия.

 

 

Какви са целите ти за новия сезон?

 

Целите за сезона са ми влизане в топ 6 на Европейското първенство и класиране в женския отбор на Олимпиада. Ако тези неща се случат, ще бъда много доволна и щастлива.

 

Докъде може да стигне българската щафета този път, според теб?

 

След отказването на Нина Кадева, мисля,че ще ни е по-трудно на щафетата този сезон. Аз и другите момичета ще дадем всичко от себе си тази липса да не се усети.

 

И накрая, какви са заниманията и хобитата ти в свободното време?

 

Сега запълвам сводобното си време с учене и писане на курсови работи, а когато съм вкъщи, се наслаждавам на времето прекарано със семейството и приятелите ми.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg