Българите в Лондон днес - борба и художествена гимнастика в обектива

снимка: БТА

След великолепния подарък, който българския национален отбор по волейбол направи на феновете си снощи, днес нови родни герои излизат на олимпийската сцена в поход към медалите.

 

В леката атлетика българският легион почти напълно приключи участието си в Лондон, като настроенията в нашия лагер бяха контрастни, но преобладаваше разочарованието от постигнатите резултати.

 

Последната атлетка, носеща българското знаме, е Венелина Венева-Матеева и точно в нея ще бъдат приковани погледите на родните фенове. Тя се намира в Група В на квалификациите, които започват днес сутринта, като конкуренция ще ѝ правят 17 състезателки.

 

Най-доброто постижение на Венева-Матеева през сезона е 1.95 метра, като в нейната група личат имената на рускинята Светлана Школина (2.01 метра през тази година) и американката Чаунте Лоу (2.02 през 2012-та). В другата група е най-добрата през сезона с 2.06 метра - Анна Чичерова от Русия.

 

Венелина Венева-Матеева започва борбата за място на финала във високия скок от 11:30 часа.

 

От 15:14 часа българско време Станка Златева излиза на олимпийския тепих, за да започне битката за медал от Игрите в Лондон - тя се изправя срещу Василиса Марзалюк от Беларус в среща от квалификациите.

 

При евентуален успех Станка ще се бори с победителката от двубоя Али Суе Бернар (САЩ) - Джени Франсън (Швеция) на осминафиналите. Този дуел трябва да започне около 16:03 часа днес и вероятно ще бъде излъчен пряко по БНТ 1.

 

Всички ще стискаме палци за единствената българска представителка на олимпийския турнир по борба в свободен стил при жените. В категория до 72 килограма конкуренцията е жестока и това се доказва от визитките на опонентките на Златева.

 

Марзалюк е европейска вицешампионка и бронзова медалистка от Световното първенство в Истанбул миналата година, когато Станка спечели титлата.

 

Али Бернар пък е световна вицешампионка от въпросния турнир в Турция през 2011-та.

 

Друг успешен за България спорт в последно време - художествената гимнастика - също ще прикове вниманието ни днес.

 

От 14:00 часа стартира индивидуалната надпревара и Силвия Митева ще излезе от 14:00 часа, за да направи съчетанието си с топка.

 

От 16:50 часа пък на сцената ще се появи националният ансамбъл по художествена гимнастика, който спечели две титли от Световната купа през тази година в София - в многобоя и в съчетанието с пет топки.