Дел Боске: Вторият гол се оказа решаващ

снимка: БТА

Селекционерът на Испания Висенте дел Боске изрази радостта си след триумфа на Евро 2012, който доведе "Ла Роха" до исторически хеттрик от поредни победи на големи шампионати.

 

Иберийският тим разгроми с 4:0 Италия на финала в Киев, а самият Дел Боске отново изведе страната си до голям успех, след спечелената световна титла в ЮАР преди две години.

 

"Италия наистина дадоха всичко от себе си. Нашият първи гол ги поразклати, а вторият се оказа решаващ. Италия стана опасна след първото попадение, но ние се справихме", посочи 61-годишният тактик.

 

"Имахме голям респект към италианския отбор. Те винаги са били труден опонент, но ние успяхме да изпълним плана си. Футболистите ми се справиха отлично, като контролираха играта", добави той.

 

По време на турнира Дел Боске срещна някои критики, че залага на схема без изявен централен нападател, както бе и срещу Италия. Както се случи обаче и по терените на Южна Африка, решенията на специалиста се оказаха успешни.

 

"Сторих това, което смятах за най-добре. Посвещам триумфа на испанския футбол и особено на семейството ми".

 

Испания спечели турнира без двама от големите си лидери - Давид Вия и Карлес Пуйол, които изгледаха финала от трибуните в Киев. Дел Боске от своя страна сподели, че е пратил двамата играчи на Барселона да празнуват с останалите.

 

"Видях Пуйол и Вия, като им казах, че трябва да отидат да празнуват с останалите. Те са част от този отбор и винаги са били много важни за нас".