Платини намекна за революционен формат на Евро 2020

снимка: БТА

Европейското първенство по футбол през 2020 година може да се проведе в градове из цяла Европа, вместо домакин да бъде една или две страни. Революционната идея бе лансирана от президента на УЕФА Мишел Платини след заседание на Изпълкома на централата.

 

"Евро 2020 може да се проведе в цяла Европа. Единият вариант е една страна и 12 стадиона, а другият - един стадион и 12 или 13 града. Това е само идея, но в тези времена на евтини самолетни полети всичко е възможно", каза Платини на пресконференция, цитиран от БТА.

 

Турция е фаворит за домакинството на шампионата след осем години, но ситуацията около кандидатурата на страната се усложни заради желанието на Истанбул да приеме Летни олимпийски игри в същата година.

 

Идеята за мултинационално европейско първенство ще бъде дискутирана по-обстойно на Изпълком на УЕФА през януари догодина.

 

"Ще обсъдим тази идея много внимателно. Организирането на такова мултинационално първенство ще бъде много по-лесно от финансова гледна точка. Няма да има нужда да се строят стадиони, летища, особено в тези времена на икономическа криза", каза още Платини.

 

"Полша и Украйна организираха фантастичен турнир с уникална атмосфера, който ще помним дълго", сподели Платини в навечерието на финала на Евро 2012 между Испания и Италия.

 

"Това първенство ще помогне на Полша и Украйна в икономическото им развитие, ще остави прекрасна инфраструктура".

 

Французинът е доволен и от голямата посещаемост на стадионите и похвали специално ирландските фенове за тяхното поведение. При първа възможност Платини ще пътува до Дъблин да даде специална награда за феновете на Ирландия.