Кошмарът е реалност - Италия за пореден път спря Германия на голямо първенство, Балотели изригна с два гола

галерия:

снимка: БТА

Италия постигна поредна знаменита победа в своята футболна история, след като опроверга критици, букмейкъри и фенове и се наложи с 1:2 над считания за абсолютен фаворит в мача и в турнира тим на Германия.

 

В герой за „Скуадра адзура" се превърна критикувания от мнозина Марио Балотели, който избухна в най-важния мач на своята страна досега на Евро 2012. Нападателят заслужи доверието на Чезаре Прандели, отблагодарявайки му се с два гола в днешната среща.

 

Първо в 19-ата минута се възползва от центриране на Касано и с глава заби първия пирон в немския ковчег. След това в 36-ата минута той бе изведен сам срещу Нойер и с чудесен удар в горния ляв ъгъл на вратата на Нойер направи 0:2. След тези два гола немците се опитаха да се върнат в мача, докато „адзурите" можеха да се поздравят и с по-убедителен успех.

 

Все пак Германия стигна до почетно попадение, след като Йозил се разписа от дузпа в 92-ата минута. За повече нямаше сили и Италия се поздрави с крайния успех.

 

Така, в неделя вечерта на Олимпийския стадион в Киев един срещу друг ще се изправят представителите на Група С на турнира - европейският шампион Испания и световният шампион от 2006-а година Италия. В първия двубой помежду си двете селекции завършиха наравно 1:1, а Испания се класира първа в групата, докато „адзурите" финишираха втори.


Немски натиск и неубедителен Буфон

 

Още в 3-ата минута Пирло опита фирмен пас към Марио Балотели в наказателното поле, но Нойер предвидливо успя да се ориентира бързо и изпревари нападателят. Италианците създадоха впечатление за превес в началните минути, но още в 5-ата можеше да стане много лошо за италианската селекция.

 

След изпълнение на корнер Буфон тръгна да излиза неразчетено, направи крачка назад, а удар с глава на немски футболист мина покрай него. В тази секунда обаче Пирло за пореден път се превърна в герой за своите, избивайки от голлинията.

 

В 10-ата минута пък отново стана напечено пред Буфон. Кедира проби страхотно през центъра и пусна надясно към Йозил. Той пусна остър пас в наказателното поле, вратарят отново се намеси колебливо, но Бардзали успя да избие в корнер преди Гомес да реализира. След изпълнението на ъглов удар топката попадна в Подолски, който стреля, но Буфон този път се намеси авторитетно.

 

Италианският отговор в лицето на Марио Балотели

 

Временно стъписаните италианци все пак успяха да се справят с натиска на Бундестима и на свой ред създадоха няколко опасни положения.

 

Само в рамките на две минути Нойер трябваше да се намесва след изстрели в 17-ата и 18-ата минута след силни удари на Касано и Монтоливо. Вратарят се справи, но в 19-ата нямаше кой да спаси немците от „лошото момче на футбола" Марио Балотели.

 

Италианците разиграха по лявото крило, като Киелини пусна към Касано. Той се завъртя около оста си, излъга и двамата немски бранители и центрира перфектно към Марио Балотели, който надскочи Бадщубер, изпревари Нойер и с глава хвърли в екстаз всички в родината си - 0:1.


Ефективност с марка Марио Балотели

 

В 33-ата минута Маншафта организира бърза контраатака, в която Йозил напредна от дясното крило към центъра, пусна топка към Боатенг. Той преодоля Киоелини и центрира пред Буфон, но там Балдзарети изби пред погледа на Подолски. След това пък Кедира се пробва с далечен удар да препарира Буфон, но от колебливостта на вратаря нямаше и помен.

 

И докато немците се бяха хвърлили в атака, защитата им забрави за детето чудо на италианския футбол Марио Балотели. В 36-ата минута Монтоливо видя, че нападателят е непокрит и с 35-метров пас го изведе сам срещу Нойер, след като Лам го изпусна. В типичния си стил Балотели си нагласи топката и стреля с всичка сила в горния ляв ъгъл на Нойер и прати в нокаут 11-те немци на терена и всички останали на резервната скамейка, по трибуните и в цял свят.


 

Промени в немския състав и натиск на Маншафта

 

На полувремето Йоахим Льов реагира светкавично и извади отчайващо слабите през първото полувреме Подолски и Гомес, като на тяхно място вкара бързия Ройс и ветерана Мирослав Клозе.

 

Това раздвижи значително играта на Маншафта и още в 47-ата минута откритието на Борусия Мьонхенгладбах можеше да се разпише, след като навърза трима италианци, но Буфон се намеси отлично и спаси. 2 минути по-късно пък отново той беше в основата на атака на немците, пусна към Лам, който направи двойно с Клозе и стреля, но високо над вратата.

 

Месут Йозил пък внесе смут в защитата на Италия в 55-ата минута, след като направи мощен пробив по дясното крило, нахлу в наказателното поле и от аут линията центрира към Кедира, който обаче не успя да нанесе удар към вратата. 2 минути по-късно пък Клозе можеше да се окаже сам срещу вратаря, но Бонучи се намеси с решителен шпагат.

 

В тези минути единствената атака на "адзурите" отново беше завършена от Балотели. В 60-ата минута той се озова на удобна позиция в наказателното поле, но ударът му мина в страни от вратата.

 

Чудесен Ройс, още по-невероятен Буфон

 

В 61-ата минута немците получиха шанс да изпълнят пряк свободен удар пред врата на Буфон. Резервата Марко Ройс се нагърби с изпълнението, като топката беше поставена на около 26 метра от голлинията.

 

Играчът на Мьонхенгладбах стреля изключително силно и технично, топката прехвърли мрежата, но Буфон и гредата в екип успяха да опазят италианската врата суха.

 

Немско отчаяние и италиански пропуски

 

Бундестима се хвърли с всички сили напред, но италианската защита се справяше чудесно срещу нападателите в бели фланелки. От своя страна, "адзурите" се опитаха да решат всичко в срещата.

 

В 64-ата минута резервата Диаманти отне топката в центъра и се опита със силен 50-метров удар да намери целта, тъй като Нойер беше излезнал напред, но вратарят успя да се намеси успешно. В 66-ата пък Маркизио бе изведен с дълъг пас сам срещу стража на Маншафта, но той реши да заложи на силата и прати топката встрани от вратата.

 

Немците пък се бяха настанили трайно в полето на възпитаниците на Чезаре Прандели, но след вихреното начало на полувремето те нямаха чисти положения за отбелязване на гол. Италия пък получи още един чудесен шанс при контра атака. В 75-ата минута Маркизио отново се озова на стрелкова позиция, след като Бадщубер се подхлъзна, но халфът на Ювентус отново не уцели вратата отблизо.

 

Краят на немските мечти

 

В края на двубоя отново Италия беше по-добрият отбор на терена. Въпреки че Льов вкара Мюлер на мястото на Боатенг, Маншафта така и не заигра по желания от него начин. Антонио ди Натале и Диаманти пък правеха каквото си поискат с рехавата немска защита, но не съумяха да се възползват от чистите положения.

 

В 90-ата минута пък Хумелс можеше да върне интригата в двубоя, но отново италианската защита блокира неговият удар, а Бонучи изчисти в корнер. Дори Нойер се включи напред в края, но и това не помогна на яловите в този мач немци.

 

Все пак надеждите се върнаха в немския тим, след като бе отсъдена дузпа в 92-ата минута за игра с ръка на Балдзарети. Йозил реализира, но за повече нямаше време и Италия ще играе срещу Испания на финала на Евро 2012!