Валенсия потвърди: Жорди Алба подписва с Барселона

снимка: БТА

Най-дългоочакваният трансфер в испанската Примера дивисион и най-гръмкият до момента в Европа е осъществен - националът Жорди Алба ще подпише с Барселона до 2017-та година.

 

Новината беше потвърдена от официалния сайт на досегашния клуб на левия бек - Валенсия - който разкрива още, че играчът ще премине медицински прегледи следващата седмица, когато приключи Евро 2012.

 

Както е известно, Жорди Алба е ключова фигура в испанския национален отбор и блесна с асистенция за първия гол на Шаби Алонсо в четвърфинала срещу Франция, спечелен с 2:0.

 

Снощи „фуриите" отстраниха Португалия след 4:2 при дузпите в последното си препятствие преди финала на Шампионата на Стария континент.

 

23-годишният краен бранител ще струва на каталунците 14 милиона евро - именно цената до последно беше пречка за финализирането на трансфера.

 

Още вчера каталунският вестник Sport разкри, че президентът на Барселона Сандро Росел е постигнал договорка с ръководството на Валенсия и преминаването на Алба вече е чиста формалност.

 

„Валенсия пожелава успешно продължение на професионалната кариера на играча. Сделката ще бъде приключена след медицинските тестове, които ще се състоят следващата седмица", пише в официалния сайт на Валенсия.

 

Жорди Алба е роден в барселонското предградие Л'Оспитале дьо Льобрега и започва футболния си път в юношеските формации на Барселона. Той е освободен от клуба през 2005-та година, а 2 по-късно започва игра в Корнея.

 

Следва сезон във втория отбор на Валенсия, преди „прилепите" да му предложат професионален договор с представителния тим, където се подвизава от 2008-ма до този момент. Сезон 2008/09 Алба прекарва под наем във втородивизионния Химнастик.