Испания е на финал след драмата на дузпите и пропуските на Роналдо

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Испания се класира за финала на Европейското първенство по футбол след като спечели полуфиналния двубой с Португалия след драматично изпълнение на дузпи. Пропуски от бялата точка направиха Бруно Алвеш и Жоао Моутиньо, като преди това Шаби Алонсо сбърка първата дузпа за Испания.

 

Иначе редовното време на мача и продълженията завършиха 0:0 като двата тима се вкопчиха в истинска битка от началните минути. Португалците заложиха на много солидна преса, която даваше малко възможности на испанците да разиграват спокойно топката.

 

Кристиано Роналдо бе много активен в предни позиции, но звездата на Реал Мадрид не беше така добър при завършващия удар. Най-добрите възможности за португалците бяха именно пред Роналдо, докато Испания отправи първия си точен удар в очертанията на вратата чак в 68-та минута.

 

Световните шампиони обаче се разиграха в продълженията на мача, където Иниеста можеше да се превърне в герой. След това Педро и Навас можеха също да решат мача в заключителните минути.

 

Треньорът на Испания Висенте дел Боске се опита да изненада своя съперник с една смяна в титулярния състав. Испанския специалист заложи на нападателя на Севиля Алваро Негредо в атака, вместо Фернандо Торес или Сеск Фабрегас. В тима на Португалия единствената промяна бе отсъствието на Елдер Пощига, който е контузен и неговото място бе заето от Уго Алмейда.

 

Още във втората минута Касияс изби топката след центриране от корнер. Първият шанс в мача бе за Испания, когато след перфектна комбинация Иниеста нахлу в наказателното поле и потърси Негредо.

 

Нападателят на Севиля бе изпреварен, но топката достигна до Арбелоа, чийто удар мина много близо до горната греда.

 

 

 

В 13-та минута Роналдо с типичния си пробив по крилото стигна до аутлинията и потърси Нани, който бе изпреварен от Касияс. В 16-та минута Роналдо стреля право в стената от пряк свободен удар.

 

Постепенно Испания изчакваше своите съперници в собствената си половина, а и пресата на Португалия бе много силна. В 28-та минута при една контра за испанците Иниеста получи добра топка на границата на наказателното поле, но се забави и стреля неточно.

 

 

 

В 30-та минута дойде и поредния пропуск на Роналдо. Португалците откраднаха топката в полето на испанците и Моутиньо намери Роналдо на удобна позиция, който стреля опасно по земята и покрай страничната греда

 

В 56-та минтуа Алмейда пробва сам да стреля извън наказателното поле, но неточно. Три минути по-късно Роналдо нахлу отново опасно в наказателното поле, но падна на земята. Дел Боске реши да направи смени за да се опита да промени играта на своя отбор, който видимо не можеше да се ориентира и да покаже това, на което е способен.

 

Алваро Негредо разочарова и напусна терена, заменен от Фабрегас. Малко след това Давид Силва излезе и на негово място се появи Хесус Навас. Испания стигна до първия си точен удар във вратата в 68-та минута, когато Шави пробва слабо изпълнение от 23 метра.

 

 

Отборът на Португалия успяваше да пресира своите съперници в средата на терена и не им даваше много шанс за игра с топката. Роналдо пробва на два пъти от пряк свободни удари, но стреля над вратата. Дел Боске направи интересна смяна в 87-та минута, като пусна Педро на мястото на Шави.

 

В последната минута дойде и най-чистото положение за Португалия и Кристиано Роналдо. Испанците загубиха топката и това позволи бърза контра за португалците, които се озоваха в позиция трима срещу двама. Роналдо получи топката на перфектна позиция, но стреля над вратата от границата на наказателното поле.

 

Треньорът на Португалия Паоло Бенто пусна в игра Нелсон Оливейра на мястото на Уго Алмейда. В продълженията се появиха Кущидио и Варела на мястото на Велосо и Мейрелеш. Испания започна по-добре в продълженията на мача и започна да обсажда вратата на португалците. Педро получи пространство вляво, но върна топката към Иниеста, чийто удар обаче е блокиран.

 

В 104-та минута Испания пропусна най-доброто си положение в мача. Педро и Жорди Алба сътвориха страхотни финтове отляво и последния чукна топката към Иниеста. Халфът на Барселона чукна леко топката, но Руи Патрисио успя с мъка да избие топката. В тези минути като че ли Португалия се поизмори. Хесус Навас стигна до опасен удар след серия от финтове. Пет минути преди края Фабрегас изведе сам Педро, който се забави и топката му бе избита.

 

Така двата тима трябваше да определят кой ще бъде първия финалист на Евро 2012 след изпълнение на дузпи.

 

Шаби Алонсо стреля вдясно и Патрисио спасява - 0:0.

 

Моутиньо шутира вляво и Касияс спасява - 0:0.

 

Иниеста бие в центъра и 1:0 за Испания.

 

Пепе стреля технично вляво и 1:1.

 

Жерар Пике стреля вляво и 2:1.

 

Нани шутира в горния ляв ъгъл за 2:2.

 

Серхио Рамос бие технично в центъра за 3:2

 

Бруно Алвеш стреля в гредата - 3:2 за Испания

 

Фабрегас шутира силно в страничната греда и топката влезе във вратата за 4:2 и Испания е на финал.