Италия изпрати англичаните у дома след драма с дузпи и ще спори с Германия за място на финала (снимки)

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Италия стана последният полуфиналист на Евро 2012, след като надделя над Англия с 4:2 след изпълнение на дузпи в мач, игран на Олимпийския стадион в Киев (виж галерия от мача>>).

 

Срещата завърши 0:0 в редовното време и продълженията и така се стигна до изпълнение на дузпи. При тях по-здрави нерви показаха "адзурите", а в герой за Италия се превърна Джанлуиджи Буфон, който спаси наказателния удар на Ашли Коул.

 

На полуфиналите "скуадра адзура" ще се изправи срещу всяващия страх с представянето си в турнира досега тим на Германия, който се е устремил към четвърта титла. Срещата е в четвъртък (28 юни) от 21:45 часа. В другия полуфинал в сряда (27 юни) пък действащият шампион Испания ще спори с Португалия.

 

Двубоят започна без никакво предварително разузнаване от страна на двата съперника и те се вкопчиха в здрава битка. "Адзурите" можеха да открият резултата още в 3-ата минута, когато Клаудио Маркизио проби по дясното крило и върна топката пред дъгата на наказателното поле, където Даниеле Де Роси стреля от въздуха, но за негово съжаление тя срещна десния страничен стълб, близо до сглобката.

 

Англичаните отговориха с много опасно включване на Глен Джонсън. Джеймс Милнър центрира в наказателното поле и след рикушет в крак на италиански защитник, топката се озова в Джонсън, който бе оставен съвсем сам на 3-4 метра фронтално срещу Буфон. Бранителят на "трите лъва" веднага стреля, но Буфон показа невероятен рефлекс и успя да избие ударът му.


В следващите минути възпитаниците на Рой Ходжсън постепенно наложиха териториален превес и след няколко опита да стигнат до вратата на "адзурите", бяха много близо до целта в 14-ата минута, когато Глен Джонсън центрира в наказателното поле към връхлитащия Уейн Рууни на скорост, но ударът с глава на нападателя на Манчестър Юнайтед мина над вратата.

 

Дойде ред на "скуадра адзура" да заиграе по-активно и до 30-ата минута възпитаниците на Чезаре Прандели успяха да изравнят играта, като организираха няколко опасни атаки към вратата на Буфон.

 

В 31' Монтоливо матира защитата на Англия с прехвърлящ пас за Марио Балотели, но неговият удар от въздуха попадна право в ръцете на Джо Харт.


Още в ответната атака на Англия, съотборниците в Манчестър Юнайтед Уейн Рууни и Дани Уелбек комбинираха добре, а последният стреля, но ударът му нямаше необходимата точност.

 

Малко по-късно (37') действията вече се развиваха пред другата врата. Антонио Касано пробва рефлекса на Джо Харт от границата на наказателното поле, но вратарят на Англия се справи без проблем. След това и Балотели опита късмета си от около 30 метра, но шутът му мина високо над вратата.

 

Англия започна много надъхано след почивката, но устремът им бе спрян от добре организираната италианска защита. Така в 48-ата минута Даниеле Де Роси отново бе много близо до откриване на резултата, след като бе изпуснат от Джолеон Лескът и остана очи в очи с Джо Харт, но ударът му не намери очертанията на вратата.

 

Четири минути по-късно (52') Балотели направи един от най-големите пропуски за италианците в мача, след като се озова в непосредствена близост с Джо Харт, но не успя да го преодолее, а след това добавката на Монтоливо мина на сантиметри от напречната греда.

 

В 59-ата минута отново Балотели попадна в обективите, след като пробва атрактивно отиграване със задна ножица, но ударът му мина на сантиметри над напречната греда.


Селекционерът на Англия Рой Ходжсън реагира на безидейната игра на възпитаниците си с двойна смяна след един час игра, пускайки на терена Анди Керъл и Тио Уолкът, а към съблекалните поеха Дани Уелбек и Джеймс Милнър. Това обаче не доведе до желания резултат, а превъзходството на Италия във владеенето на топката все повече се засилваше.


В 64-ата минута англичаните все пак успяха да създадат опасно положение пред вратата на Италия, когато след един рикушет, топката попадна в Ашли Йънг, той веднага стреля, но ударът му мина покрай десния страничен стълб на Буфон.


В следващите 15 минути темпото на игра спадна, като двата отбора дебнеха грешка на противника и опитваха да притесняват вратарите предимно с далечни удари. В 78-ата минута и наставникът на "адзурите" Чезаре Прандели реши да използва правото си на смени, вкарвайки в игра Алесандро Диаманти и Антонио Ночерино на местата на Антонио Касано и Даниеле Де Роси. Още с едно от първите си докосвания до топката, Диаманти пробва удар от около 20 метра, но той не затрудни вратаря на Англия.

 

Минута преди края на редовното време (89') Клаудио Маркизио можеше да реши всичко в този мач, след като се озова на отлична стрелкова позиция, обаче ударът му бе блокиран от самопожертвователно хвърлилия се Глен Джонсън.


В края на даденото от главния съдия Педро Проенса продължение (90+3') Ашли Коул направи страхотно включване по крилото и центрира в наказателното поле, където Уейн Рууни опита задна ножица, но изпълнението му, въпреки и атрактивно, не успя да застраши вратата на Буфон.


Така редовното време изтече без да бъде определен победител и изходът от двубоя трябваше да бъде определен след изиграването на две продължения по 15 минути и ако се налага и дузпи.

 

Италия продължи да играе по-активно и през първото продължение, а англичаните се бяха окопали здраво в собствената си половина, като разчитаха на контраатаки. Антонио Ночерино и Марио Балотели опитаха да притеснят Буфон с удари от далече, преди да се стигне до 101-ата минута, когато Диаманти опита нещо средно между подаване и удар, като се получи много опасен изстрел към вратата, който срещна дясната странична греда зад Джо Харт, втора за Италия в мача.


Две минути по-късно (112') последва нов удар на Диаманти от дистанция, но неточен. В 115-ата минута италианците все пак вкараха топката във вратата на "трите лъва", но радостта им бе кратка, защото попадението бе отменено заради засада на Ночерино.


В крайна сметка до гол не се стигна и след изиграването на двете продължения и така изходът от този гладиаторски сблъсък трябваше да се реши от рулетката на дузпите.

 

Жребият отреди първи да започне отборът на Италия, а зад топката застана Марио Балотели, който с техничен изстрел, не остави шансове на Харт - 1:0.


Първата дузпа за Англия трябваше да изпълни капитанът Стивън Джерард и той не сгреши, изравнявайки резултата - 1:1 с удар долния десен ъгъл на Буфон.


Рикардо Монтоливо изпусна втория 11-метров наказателен удар за "адзурите", а Англия взе предимство след безпощадно изпълнение на Уейн Рууни за 2:1. Следващият изпълнител за Италия бе Андреа Пирло, който матира Джо Харт с дузпа в стил "Паненка", копвайки топката в центъра на вратата - 2:2.


Драмата стана пълна, след като Ашли Йънг пропусна третият наказателен удар за англичаните, след като изстрелът му срещна напречната греда. Антонио Ночерино не сбърка за "адзурите". Той изчака Харт да легне и с премерен удар по земята направи резултата 3:2 за Италия.


Така се стигна до повратния момент в мача. Зад топката застана Ашли Коул, за да изпълни последната дузпа за островитяните, но тогава дойде часа на големия Джиджи Буфон, който спаси изстрела му, а след това Алесандро Диаманти бе точен, класирайки Италия на полуфиналите.