Франция ще спира Испания с подкрепата на исторически мотиви

снимка: БТА

Испания има само една мисия на Евро 2012 - да се превърне в първия отбор в историята, който е успял да спечели три поредни големи първенства. „Ла Фурия" може да добави още една титла към трофеите си от Шампионата на Стария континент през 2008 и от Мондиал 2010, но за целта се изправя пред изключително неудобен съперник - Франция.

 

В действителност Испания няма победа над Франция в официален мач, а последният път, когато двата тима се срещнаха, бе на четвъртфиналите на Световното първенство в Германия през 2006-та година.

 

В последните две години обаче „Ла Фурия" има само 1 загуба от 17-те изиграни срещи - от Швейцария на Мондиал 2010 с 0:1 в първия кръг. Франция също се намира във впечатляваща поредица, или по-скоро се намираше, преди да дойде поражението с 0:2 от Швеция в последния мач от груповата фаза на Евро 2012 - иначе „петлите" имаха серия от 23 последователни победи.

 

Алваро Арбелоа, Жорди Алба, Фернандо Торес, Шаби Алонсо и Хави Мартинес ще пропуснат следващия мач, ако получат жълт картон срещу Франция. Андрес Иниеста е най-полезният играч до момента за „Ла Фурия", защото на два пъти получаваше наградата на УЕФА за „играч на мача" - срещу Хърватия и Италия.

 

Сеск Фабрегас и Фернандо Торес са двамата футболисти на „Ла Роха", които са вкарвали по два пъти в противниковата мрежа и именно с тях е свързана голямата дилема на Висенте дел Боске. Фабрегас може да води атаката на испанците, но тогава схемата им ще бъде без изявен нападател, а Торес демонстрира качествата си единствено срещу аутсайдера Ирландия.

 

Фабрегас изглежда по-вероятно да излезе титуляр срещу французите, докато нападателят на Челси може да бъде използван в по-късен етап от срещата, както беше в мача срещу Италия.

 

За Франция големият отсъстващ ще бъде Филип Мексес, който претърпява наказание от един двубой. Жереми Менес и Матийо Дебюши трябва да внимават, защото при картон отпадат за евентуален полуфинал.

 

Франция прекрати серията си от 8 мача на голямо първенство без победа, след като спечели с 2:0 срещата си с един от домакините - Украйна. За последно през 2006-та Португалия бе преклонила глава след сблъсък с „петлите", които пък отстъпиха на Швеция с 0:2 в третия кръг на Евро 2012 - така статистиката на националния отбор е 1 победа в 10 мача.

 

Победата над Украйна бе първата за Франция без магьосниците Мишел Платини и Зинедин Зидан на Европейско първенство.

 

Основните играчи в селекцията на Лоран Блан са единствените с предишен опит на Европейско - Самир Насри, Франк Рибери, Карим Бензема, Патрис Евра, Флоран Малуда и Стив Манданда.

 

Бензема засега остава „тих" на Евро 2012, като не успява да завърши с гол атаките на „петлите". Той добре познава играта на испанските защитници, защото през този сезон в Примера дивисион вкара 21 гола в 34 мача и задмина Зинедин Зидан като най-резултатния французин в испанското първенство.

 

Ако Испания избере верния модел в атаката, то бранителите на Франция, и то без Филип Мексес, ще имат достатъчно поводи да се пропукат и със сигурност ще трябва да играят с пределна концентрация.

 

„Петлите" показаха, че могат да отбелязват голове и от дистанция, което е плюс срещу Испания, а Бензема все още чака своя голям мач на Евро 2012.