Португалия е първият полуфиналист на Евро 2012, Роналдо отново е герой за своята страна

галерия:

снимка: БТА

Националният отбор на Португалия се превърна в първия полуфиналист на Евро 2012, след като тази вечер в първия четвъртфинал успя да постигне изключително ценен успех над Чехия с минималното 0:1.

 

След скучни 35 минути на срещата Селесао започна да налага своето темпо, като Роналдо пропусна на два пъти, а в добавеното време нацели и греда.

 

Второто полувреме беше изцяло в полза на Португалия, която чрез Роналдо отново уцели гредата, а пропуски направиха той, Нани, Моутиньо и резервата Моутиньо. В крайна сметка обаче, страхотна комбинация между Нани и Моутиньо в 79-ата минута завърши с центриране в наказателното поле, където Роналдо успя да реализира с глава и хвърли в екстаз цяла Португалия.

 

Така, Селесао очаква своя съперник за полуфиналите. Той ще бъде определен в двубоя между европейския шампион Испания и Франция, който е на 23-и юни.

 

Двубоят започна изключително равностойно, като лек териториален превес имаха чехите. Те успяваха по-лесно да стигнат до вратата на Руй Патрисио. Крайните защитници на Селесао изпитваха трудности в началото, като чехите се възползваха добре и атакуваха по крилата, но последният пас в атаките им не се получаваше.

 

Противно на показаното до този момент, първата по-сериозна ситуация беше пред вратата на Чех. В 12-ата минутаМоутиньо получи топката на 22-3 метра пред вратата на символичните домакини и бе оставен необезпокояван да стреля, но капитанът на Чехия се намеси авторитетно и спаси.

 

От своя страна, чехите се отчетоха с два много опасни пробива. В 15-ата минута Кадлец пробяга 40 метра с топка в краката и разви атаката по лявото крило, но атаката не получи адекватно продължение. 5 минути по-късно Дарида получи чудесна топка на дясното крило и центрира прострелно в наказателното поле, където Милан Барош остана на сантиметри от това да засече топката във вратата на Руй Патрисио.

 

В 25-ата минута последва страхотна португалска атака, в която Роналдо беше изведен на чуденса позиция в наказателното поле, но Петър Чех спаси силният му удар, а и съдията бе отсъдил нарушение на Кристиано срещу противников защитник.

 

Най-сериозната ситуация за скучната първа част дойде в 33-ата минута. След изпълнение на корнер чешката защита не успя да изчисти успешно топката. Тя попадна в Моутиньо, който я центрира в наказателното поле, където Роналдо опита задна ножица от 7 метра, но за голямо негово съжаление не успя да уцели вратата.

 

В добавеното време дойде и най-красивият момент от мача. Мейрелеш прати дълга топка към Кристиано Роналдо, който овладя на гърди, прехвърли прекия си пазач Кадлец и стреля опасно към вратата, но за трети път в 4-и мача късметът му изневери и той нацели десния страничен стълб.

 

Второто полувреме започна с вихрен натиск на Португалия, която още след изпълнението на център можеха да реализират. Топката бе подадена към Раул Мейрелеш, който центрира чудесно към влезналия като резерва Уго Вияна, но ударът на нападателя с глава мина на метър над вратата.

 

В 49-ата минута пък Селесао получи шанс да изпълни пряк свободен удар от около 27 метра. Зад топката застана щатният изпълнител Роналдо, който се засили и стреля силно, Чех се оказа безпомощен, но изстрелът отново нацели страничната греда - резултатът остана непроменен, а звездата на Реал Мадрид се отчете с втора греда в мача и четвърта за турнира.

 

В 54-ата минута отново той можеше да се разпише, след като Мейрелеш свали с глава топката към нападателя, той напредна, но не шутира добре и прати коженото кълбо над вратата на Петър Чех. 3 минути по-късно пък нова перфектна атака на Португалия позволи на Нани да шутира, но отново капитанът на чехите спаси. В 59-ата пък португалското крило центрира перфектно към Алмейда, който засече топката във вратата, но страничният съдия вдигна флага си, маркирайки засада на нападателя.

 

Натискът на Португалия беше силен, но това даде шанс на символичните домакини да контраатакуват. По този начин Пиларш тръгна по лявото крило, премина през 4-ма в бял екип, нахлу в наказателното и се опита да центрира към съотборник, но Бруно Алвеш се намеси авторитетно и изчисти в тъч.

 

В 63-ата минута последва ново страхотно спасяване на Петър Чех. Нани напредна по дясното крило, проби към центъра и се опита да подаде в наказателното поле. Топката бе изчистена напред, но тя попадна в краката на Моутиньо, който не се поколеба и стреля, но в последния момент вратарят на Чехия успя да отклони топката в корнер.

 

Португалците продължиха да натискат, но безрезултатно. Няколко добри атаки по крилата завършиха с два много неточни шута на Роналдо и Мейрелеш. Все пак Селесао отново избухна в 75-ата минута, когато Нани беше изведен чудесно в наказателното поле, стреля, но в последния момент Кадлец успя да парира топката с крак и тя мина малко над вратата.

 

В крайна сметка обаче натискът на Португалия даде резултат. В 79-ата минута Нани пусна от крилото къс пас към Моутиньо, който чукна топката напред, изпревари защитник и центрира в наказателното поле. Там Алмейда остана под топката, но Роналдо изпревари прекия си пазач и с мощен удар с глава препарира Чех и донесе необходимия аванс - 0:1.

 

Две минути след гола Жоао Перейра можеше да реши всичко в срещата, след като бе изведен на чудесна позиция. От границата на наказателното поле обаче вместо да подаде на открития Роналдо, той реши да стреля и Чех спаси.

 

До края на двубоя чехите се опитаха да натиснат своя съперник, но това така и не се получи, а възпитаниците на Билек дори не стигнаха до реална опасност пред вратата на Руи Патрисио.

 

Чехия: вратар: Петер Чех; защитници: Габре Селасие, Кадлец, Сивок, Ламберски; халфове: Плашил, Хюбшман, Жирачек, Дарида; нападател: Милан Барош

 

Португалия: вратар: Руи Патрисио защитници: Бруно Алвеш, Пепе, Фабио Коентрао, Жоао Перейра халфове: Мигел Велозо, Жоао Моутиньо, Раул Мейрелеш нападатели: Кристиано Роналдо, Луиш Нани, Елдер Пощига