Мартин Стоев: Приех да се върна, защото ми липсваше атмосферата в залата

снимка: Булфото

Мартин Стоев се очертава като най-вероятния нов треньор на волейболистите. Очаква се решението да бъде обявено утре, въпреки че новината вече бе оповестена и впоследствие опровергана. Стоев се прибира довечера от морето и ще очаква окончателното решение.

 

- Получи се странно разминаване с обявяването ви за старши треньор на националния. Какво ви обясниха на вас?


- Единственото сигурно е подписването на договор. Всичко останало са интерпретации. Не съм присъствал на общото събрание и не знам какво е станало.

 

- Новината за евентуалното ви назначаване предизвика много коментари. Най-негативните са, че с вас няма да запишем и една победа на олимпиадата, а най-позитивните, че отборът ще е по-силен. Какво бихте казали и на едните, и на другите?

 

- Не знам откъде идват негативните коментари. Когато поех отбора, бяхме на 12-о място в световната ранглиста, а като напусках - на 4-о. Със сигурност това е станало с победи и добри резултати. Не помня да сме губили повече от два мача на голямо първенство. Тези коментари може и да са умишлени.


- Някои казват, че преди 4-5 години отборът е бил по-силен, най-малкото заради присъствието на Пламен Константинов?

 

- Определено сега нямаме играч като него. Имам предвид толкова зрял състезател с всичките необходими елементи. Владо Николов е такъв, но той пък не е посрещач.

 

- Матей Казийски се изказа много остро по ваш адрес - каза, че сте слаб треньор. Защо ви мрази?

 

- Питайте го него. Моето отношение към него не е такова.

 

- Не ви ли притеснява, че няма да е в състава?

 

- Разбира се, че отборът няма да е същият без Матей. Но Матей си е взел решението да напусне и то не е свързано с треньора, а с федерацията. Но истината е, че национален отбор ще има и без Матей, и без Стойчев, и без Стоев. Няма незаменими хора.

 

- Защо дадохте съгласието си да водите отбора?

 

- По две причини. Първата е, че според мен тимът има потенциал. Може и повече от това, което показа до момента. Моята цел е да изкарам максимума от всеки. Но най-важното е да се обедини този отбор, защото само с индивидуални изяви нищо няма да постигнем.

 

Втората причина е свързана с едно позабравено усещане, което изпитах на втората олимпийска квалификация. Не бях ходил на мач от 4 години и реших да изгледам трите срещи от различни позиции в залата. Атмосферата беше уникална и установих, че това ми е липсвало.

 

- Сам казахте, че не сте ходили на мачове от 4 г. Обиден ли сте на някого?

 

- Обижда ме фактът, че през тези 4 г. например коментаторът на мачовете по БНТ Сашо Йовков нито веднъж не спомена името ми. Все едно този отбор е започнал да съществува от Пранди нататък. Целта явно е да бъда забравен, но защо? Какво лошо съм направил на отбора?

 

- Защо напуснахте след олимпийските игри?

 

- Решението да си тръгна го взех по-рано. Казах на Данчо Лазаров, че независимо от това как се класираме, аз ще напусна. Просто ми се насъбра много през тези 4 г. Водих "Левски" и националния, имах общо 15 почивни дни и вече не издържах.

 

Лошото е, че в Пекин се получи това грозно нещо с допинга, което разби отбора. Иначе бяхме добре подготвени, единствено Владо имаше контузия, но той играеше. И въпреки проблемите, можехме да бием Русия, но просто не ни позволиха.

 

- Сега не е ли подобна ситуацията като преди 4 г.?

 

- Не, защото така и не разбрахме от къде се появи това с допинга. Докато сега всичко е ясно - имаме треньор и състезател, които са против ръководството на федерацията.

 

- Не е тайна, че с Радостин Стойчев не сте приятели. Все пак какво мислите за позицията му?

 

- На мен така и не ми станаха ясни неговите доводи. Не разбрах с каква цел е дошъл в националния - да води отбора или да сваля Данчо Лазаров. Мечтата на всеки спортист и треньор е да отиде на олимпиада и за това не беше редно да напуска отбора преди Лондон.

 

Със сигурност тази година федерацията направи много. Взе две квалификации, почти сигурно ще ни дадат и домакинство на европейското. Голяма заслуга има и държавата за финансовата помощ, както и Радо, че победихме Франция. Трябваше да издържат ощи един месец, ако трябва, без да си говорят с федерацията, но да идат на олимпиадата.

 

- Фенове призоваха за бойкот на мачовете, ако Стойчев не се върне. Очаквате ли да ви освиркат?

 

- Те ще освиркат всеки нов треньор, независимо дали съм аз, или някой друг. Но нека тези фенове не пренасят това върху отбора и треньора, защото те не са виновни.

 

- Репликата "Айде малко", която казвахте на момчетата, стана емблематична. Кое е по-важно - да влезете под кожата на играчите или да изпипате всеки един тактически детайл?

 

- В съвременния волейбол трябва да има от всичко. Но когато нещо е в повече, боли глава. Не може да се кара само на "айде малко" или пък само с гола статистика и тактически указания. Състезателите не са роботи, които да изпълняват безгрешно всичко. Важен е балансът.

 

Вестник "24 часа"