България даде само гейм на Португалия

галерия:

снимка: БТА

България записа своята третата победа в тазгодишното издание на Световната лига, след като се наложи с 3:1 (25:19, 25:12, 18:25, 25:20) над Португалия във втория си мач от група D на турнира в Аржентина от Световната лига.

 

Двубоят се игра в "Полидепортиво Мунисипал де Алмиранте Браун" в аржентинската столица Буенос Айрес, а успехът бе първи за треньорския тандем Найден Найденов и Георги Петров, който не направи промени в стартовия си състав от двубоя с Аржентина и на полето срещу иберийците излязоха Валентин Братоев, Георги Братоев, Цветан Соколов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Скримов и либеро Владислав Иванов.

 

Срещу аутсайдера в групата „лъвовете" успяха да разкрият по-голяма част от потенциала си още от първите разигравания и заслужено поведоха с 5:2. След отлична блокада на Виктор Йосифов резултатът стана 8:4 за България при първото техническо прекъсване.

 

След това резултатът скочи на 12:6 и въпреки че съперникът намали до 10:13, нашите отново записаха три поредни точки за 16:10, а до края на първия гейм португалците не можаха да се противопоставят на момчетата на Найден Найденов. Стигна се до 20:12 и 24:16, и въпреки че нашите пропиляха три геймбола, все пак приключиха гейма при 25:19.

 

„Лъвовете" стартираха ударно втория гейм, поведоха с 4:1,а до първата техническа пауза вече водеха с 8:3. Последваха нови три грешки на португалците и 11:3 за българите. Независимо от тайм-аута, който взе Флавио Гулинели, и предприетите смени, второто техническо прекъсване дойде при 16:7 за България.

 

След паузата разликата набъбна на 21:9 и това позвoли на треньорския щаб на „лъвовете" да пусне някои резерви. На полето за България се появиха Костадин Гаджанов, Светослав Гоцев и Добромир Димитров, кото се вписаха отлично и края на частта дойде при 25:12.

 

След категоричната игра във втория гейм българите допуснаха отпускане и иберийците стартираха далеч по-добре третата част, като поведоха с 4:1. Разликата леко нарасна до 8:4 и въпреки че Найден Найденов взе тайм-аут, авансът на португалците стигна до 16:8 при второто техническо прекъсване в гейма. Двата отбора продължиха равностойно до 20:12, след което нашите вдигнаха гарда и намалиха изоставането си, но в крайна сметка Португалия спечели гейма с 25:18

 

Четвъртият гейм започна равностойно, но постепенно нашите дръпнаха и след мощна атака на Цветан Соколов стигнаха до първата задължителна пауза при 8:4. Двата тима продължиха равностойно до 14:10, но тогава Португалия намали до 14:12 след ас на Алешандре Ферейра и блокада на Марсел Жил срещу Цецо Соколов. Българите обаче бързо си върнаха преднината от четири точки и при 16:12 дойде второто техническо прекъсване в гейма.

 

Преднината на българите леко нарасна при 18:13 след ас на Виктор Йосифов, което накара Флавио Гулинели да поиска тайм-аут. Португалските волейболисти дадоха всичко от себе си, за да се противопоставят и намалиха изоставането си до 17:20 след две грешки на "трикольорите", но в крайна сметка геймът приключи при 25:20 след атака на Цветан Соколов, а с това крайният резултат бе оформен - победа с 3:1 гейма срещи Португалия.

 

Най-резултатен за България бе Валентин Братоев с 20 точки (3 блока, 1 ас), а Цветан Соколов добави 17 (1 блок и 1 ас). Любопитно е, че и шестимата играчи в стартовия ни състав съумяха да се разпишат с по един ас за общата ни сметка от 6 за деня.

 

За португалците влезлият като резерва още в първия гейм Марко Ферейра реализира 18 точки (2 аса)