Испания помете Ейре, Фернандо Торес се отпуши с два гола (Снимки)

галерия:

снимка: БТА

Националният отбор на Испания записа категорична победа с 4:0 над Ирландия във втория си мач от група С на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна.

 

Срещата започна по възможно най-добрия начин за тима на Испания, който поведе в резултата още в 4-ата минута. Ричард Дън се забави с изчистването на една топка на границата на наказателното поле и Фернандо Торес му я открадна, напредна малко и с безпощаден удар преодоля Шей Гивън за 1:0.

 

Възпитаниците на Висенте дел Боске продължиха да нападат, а ударите към вратата на Ирландия следваха един след друг. В 8-ата минута Торес бе много близо до втори гол, но ударът му не попадна в целта. Десетина минути по-късно Жерард Пике се пребори за една топка и стреля силно от границата на наказателното поле, но прави в ръцете на Шей Гивън.

 

Вратарят на Ейре бе подложен на страхотно напрежение, като до края на първото полувреме той отрази изстрели на Андрес Иниеста, Шави, Торес и Шаби Алонсо.

 

След почивката картината на терена не се промени, като доминацията на "Ла Фурия" продължи, а ирландците предимно се защитаваха. Разликата в класите бе очевадна и до края на мача целта пред възпитаниците на Джовани Трапатони бе да допуснат колкото се може по-малко голове.

 

Така се стигна до 49-ата минута, когато Давид Силва удвои. Иниеста стреля опасно, Шей Гивън изби, а топката попадна в Силва, който майсторски я прокара през краката на трима защитници за 2:0.

 

Испанците нямаха никакво намерение да спират с натиска си и бяха много близо до трети гол в 55-ата минута, когато Шей Гивън за пореден път се превърна в герой за своя отбор, спасявайки коварен изстрел на Шави. Малко след това и Серхио Бускетс опита късмета си с удар от около 14-15 метра, но топката не намери очертанията на вратата.

 

Непрестанните атаки на Испания нямаше как да не доведат до резултат и това се случи в 70-ата минута, когато Давид Силва изведе отлично Фернандо Торес, той нахлу в наказателното поле и с премерен удар направи резултата класически, отбелязвайки втория си гол в мача.

 

Футболистите на Испания обаче нямаха никакво намерение да спират дотук и до края на мача вкараха още един гол, правейки разгрома на Ирландия пълен. Точен за "Ла Фурия" бе влезлият като резерва Сеск Фабрегас в 83-ата минута. След изпълнение на корнер, той овладя топката на няколко метра от вратата и с безпощаден удар оформи крайното 4:0.

 

След тази победа Испания събра 4 точки, с които се изкачи на първото място в група С, изпреварвайки Хърватия по голова разлика. На трета позиция е Италия с 2 пункта, а Ирландия е без точков актив и със сигурност отпада от надпреварата.