Португалия се върна в борбата, резерва спаси "Селесао" (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Португалия възроди шансовете си за класиране на 1/4-финалите на Евро 2012, след като днес иберийският състав постигна драматичен успех с 3:2 над Дания в двубой от група B.

 

След като "Селесао" бе загубил първия си мач от групата с Германия, момчетата на Пауло Бенто нямаха друг избор, освен да играят за трите точки. Пепе и Елдер Пощига дадоха солиден аванс на Португалия през първата част, но Никлас Бендтнер на два пъти възстанови равенството. Успехът си иберийците изковаха минутки преди края на редовното време, когато резервата Силвестре Варела отбеляза за крайното 3:2.

 

Преди това Кристиано Роналдо на два пъти пропусна очи в очи с вратаря Стефан Андерсен, като звездата на Реал Мадрид все пак асистира за победния трети гол на Варела.

 

Така Португалия се изравни по брой точки с Германия и Дания в челото на класирането - по 3, но преди изиграването на двубоя между Германия и Холандия. "Лалетата" пък все още търсят първа точка до момента.


Селекционерът на датчаните Мортен Олсен заложи на същата единайсеторка, която постигна изненадващия успех с 1:0 над Холандия, като отново Никлас Бендтнер оглави скандинавската атака. Денис Ромедал и Михаел Крон-Дели действаха по фланговете, докато младият Кристиан Ериксен връзваше играта в средата на терена.


Триото Кристиано Роналдо - Елдер Пощига - Луиш Нани трябваше да матира датската отбрана, докато Раул Мейрелеш, Мигел Велосо и Жоао Моутиньо оперираха в полузащита.


Началото на двубоя не предложи високо темпо на игра, като двата тима рядко създаваха интригуващи ситуации пред двамата вратари Стефан Андерсен и Руй Патрисио. Още в 4' пред Кристиан Ериксен се откри не лоша възможност да отбележи, но Пепе блесна с ключова намеса, блокирайки младия халф на Дания.

 

Последваха 20 минути, които бяха белязани от физическа битка, но не и от добър футбол. В 24' Елдер Пощига стреля неточно след центриране на Мигел Велосо, но в 25' прошка за "червения динамит" вече нямаше. Жоао Моутиньо изпълни корнер пред вратата на Дания, а централният бранител Пепе с глава насочи топката към близката греда, бележейки в мрежата на Андерсен - 0:1.


Четири минути по-късно се стигна до противоречива ситуация в половината на Португалия, като останаха съмнения, дали Раул Мейрелеш не трябваше да бъде изгонен от игра с директен червен картон. Халфът на Челси игра с ръка и спря голова атака на датчаните, но получи единствено жълт картон за постъпката си.


Между 36' и 40' на "Арена Лвов" стана горещо, като двата тима си отбелязаха по едно попадение. Елдер Пощига се възползва от хитро подаване на Нани и с едно докосване матира Андерсен за 0:2, но четири минути по-късно Дания се върна в мача. Крон-Дели намери Никлас Бендтнер близо до вратата, а таранът нямаше как да пропусне, вкарвайки за 1:2.

 

Второто полувреме в Лвов започна с отлична възможност за "Селесао", която обаче бе пропиляна от капитана на символичните гости Кристиано Роналдо. Асът на Реал Мадрид се озова очи в очи с противниковия вратар, но вместо да преодолее Стефан Андерсен, Кристиано стреля в обсега му.


След като бе принуден да извади Ники Зимлинг от игра още в 16', в 60' Мортен Олсен бе принуден да извърши още една промяна в състава си. Ветеранът Денис Ромедал получи травма и нямаше как да продължи, а мястото му на терена бе заето от Тобиас Микелсен. Три минути по-късно "червения динамит" можеше да изравни, но силен изстрел на Квист не намери очертанията на вратата.

 

Срещата в Лвов наближаваше края си, но развръзката тепърва предстоеше. В 78' защитата на Дания отново не действа концентрирано, което позволи на Кристиано Роналдо да излезе за втори път очи в очи със Стефан Андерсен. Подобно обаче и на ситуацията в началото на полувремето, португалецът не успя да отбележи, този път стреляйки в аут.

 

Пропускът на Роналдо бе наказан две минути по-късно, когато за ужас на португалските футболисти, равенството на "Арена Лвов" бе възстановено. Дания се завърна напълно в срещата и навакса изоставането си от две попадения, а в герой за "червения динамит" отново се превърна Никлас Бендтнер. Таранът на Арсенал получи подаване от Микелсен и с глава прати топката зад Руй Патрисио, бележейки за 2:2.

 

В 84' селекционерът на "Селесао" Пауло Бенто гласува доверие на резервата Силвестре Варела, а този ход на специалиста се оказа изключително успешен. Едва няколко минутки по-късно Варела оправда доверието на своя наставник, бележейки във вратата на Стефан Андерсен за 2:3. Големият длъжник на Португалия Кристиано Роналдо центрира в наказателното поле на скандинавците, където Варела първоначално се размина с кълбото. Веднага след това обаче футболистът на Порто се поправи и с десния крак намери мрежата, не оставяйки шансове на противниковия вратар.

 

В добавеното време Дания получи добра възможност да изравни повторно резултата, след като резервата Ласе Соне получи топката на добра позиция, но с десния крак стреля крайно неточно в аут.