Радостин Стойчев и Матей Казийски напуснаха националния отбор на България

снимка: Булфото

Треньорът на националния отбор по волейбол Радостин Стойчев спази обещанието си и обяви, че напуска представителния тим на България.

 

Същото направи и най-добрият ни волейболист Матей Казийски. В една изключително неприятна пресконференция Казийски обяви със сълзи в очите, че не може повече да вярва на ръководството на волейбола в България.

 

Стойчев обяви три главни причини, поради което иска да напусне поста си. Треньорът на Тренто обяви, че не води лична борба с президента на федерацията инж. Данчо Лазаров, а единствено иска да работи за доброто на волейбола в България.

 

Радо Стойчев изкара потресаващи факти, които досега услужливо не се обявяваха от привържениците на федерацията по волейбол. Така Радостин Стойчев и Матей Казийски няма да пътуват за Аржентина, където през уикенда ще играем в Световната лига. Не се знае все още какво ще е решението на федерацията, но желанието на Стойчев е помощниците му да продължат работата, която е вършена в тима през последната година и половина.

 

Ето и трите причини на Стойчев:

 

1. Неефективното управление на федерацията. Постоянно има скандали във всички родни първенства. Визирам финала в мъжкото първенство. Визирам скандала с жените на полуфинала, както и скандалите около младежките формации.

 

Не може да има такъв голям Управителен съвет от над 20 члена, защото дори и в компании като Дженерал Моторс няма толкова хора в УС. Липса на мандатност и прозрачност в решенията, политиката и действията на федерацията. Основателни съмнения за фиктивни клубове с цел успех на общото събрание.

 

Също така скандалите на предишната Олимпиада не повлияха също на ръководството. Има и конфликт на интереси. Собственик на клуб е шеф на федерацията. Има ужасни интереси за играчи, договори с по-голямата част от волейболистите, които искат да играят в националния тим. Спирането на състезателни права на млади играчи с цел преминаването им от един в друг клуб.

 

2. Непрозрачното управление на финансите. Липсва информация за приходите от спонсори рекламни и телевизионни права. Не се включва точка в дневния ред на общото събрание за приемане на докладите, въпреки закона. Знам, че одиторите са открили големи несъответствия.


3. Неизпълнението на конкретни задължения в моят договор. Не става въпрос за лични условия. Става въпрос за стратегическото развитие на волейбола. Те трябваше да създадат програма, която аз да одобря за развитието на волейбола през следващите пет години.

 

В тази програма трябва да има въпроси за вътрешното първенство, строги правила за президентите, задължителна квалификация за треньорите, задължителна детско юношеска школа в отборите. Създаване на Б национален отбор. Популяризиране на волейбола и предаването му по телевизията.