Тимъти Брадли шокира Пакиао в противоречив сблъсък

снимка: Guliver/Getty Images

Американецът Тимъти "Desert Storm" Брадли прекъсна серията на Мани "Pacman" Пакиао от 15 поредни победи между въжетата, след като тази нощ 28-годишният калифорниец постигна противоречив успех по точки над филипинския ураган в "MGM Grand Garden Arena", Лас Вегас.


По този начин Пакиао загуби титлата си на Световната боксова организация в полусредна категория, като за взривния азиатец това бе общо 4-а загуба от 60 мача на професионалния ринг до момента. Съдийското отсъждане след срещата обаче предизвика сериозен смут сред фенове и специалисти, имайки предвид, че наглед Пакиао доминираше над своя съперник и бе направил достатъчно, за да се поздрави с успеха.


Двама от тримата съдии обаче предпочетоха да отсъдят победата на Брадли, което и остави самия Пакиао шокиран в момента, когато отсъждането бе обявено. Мигновенно обаче изплуваха спомените от последния мач на филипинеца - срещу Хуан Мануел Маркес, когато по подобен начин мексиканецът бе ощетен, въпреки факта, че напълно неутрализира Пакиао и заслужи да победи.


Подобно на останалите си мачове в последните две години, Пакиао започна срещата на бавни обороти, като в първия рунд съумя да пласира едва няколко чисти удара в своя противник. Постепенно филипинецът започна да се чувства по-комфортно на ринга, а по време на петия рунд Брадли очевидно изпитваше проблеми, свързани с получена травма в крака.


Американецът се опитваше да настъпва агресивно в началото на рундовете, но в техния край Пакиао бе боксьорът, който завършваше по-силно. В последните три рунда Тимъти Брадли изглеждаше най-добре, когато и контролът върху мача от страна на Пакиао вече не изглеждаше дотам убедителен.

 

Американецът завърши много силно последния 12-и рунд, съумявайки да стовари няколко добри удара, но дори и тогава не изглеждаше така, че това ще бъде достатъчно, за да бъде обявен за победител.

 

Не така обаче решиха съдиите край ринга. Двама от тях отсъдиха успеха в полза на Пустинната буря, а промоутърът на Пакиао Боб Аръм бе видимо разярен от решението, заявявайки гневно, че "никога досега не е бил толкова засрамен от бокса".

 

"Дадох най-доброто от себе си, но явно не бе достатъчно", коментира Пакиао след двубоя. Щастливият победител Тимъти Брадли от своя страна отсече: "Чувствах, че съм спечелил мача. Не смятам, че той бе толкова добър, колкото всички казват. Изобщо не усетих силата му тази вечер".


Най-вероятно Мани Пакиао и Тимъти Брадли ще се изправят отново един срещу друг в мач-реванш, като се очаква това да се случи през ноември.

 

Поражението на филипинеца обаче отново отдалечава феновете на бокса от евентуален супермач с друг американец - Флойд Мейуедър, който подобно на Брадли, все още няма допуснато поражение на профи ринга. Последната загуба на Мани Пакиао датираше 19 март 2005 година, когато азиатецът отстъпи по точки на мексиканеца Ерик Моралес.