Фаворитите на Евро 2012: Португалия

галерия:

снимка: БТА

Останаха няколко дни до старта на Европейското първенство по футбол. Отборите на Германия и Испания са най-успешните на първенствата на Стария континент. Sporta.bg ще ви представи големите фаворити преди старта на шампионата на 8 юни.

 

Тук можете да прочетете всичко най-важно за други два суперфаворита на Евро 2012:

 

Германия

 

Холандия

 

Португалия винаги се е славила със суперзвезди в състава си, които са се превръщали в лидери на националния отбор и са били ключови фигури на големи първенства. Първият пример, който неизменно изскача в ума, е легендарният Еузебио - той извежда тима си до полуфинал на Световното първенство през 1966-та година.

 

Луиш Фиго пък бе диригентът на португалския оркестър за полуфиналите на Евро 2000 и Мондиал 2006, както и на финала на Евро 2004. Ако Португалия успее да остави сериозна следа и тази година, то със сигурност причината ще бъде присъствието на Кристиано Роналдо в тима.

 

Квалификации: Португалия завърши на второ място в своята група Н, която беше доминирана от отбора на Дания. Освен от „червения динамит", иберийците загубиха и от Норвегия, като направиха и зрелищен мач с Кипър, завършил 4:4. В крайна сметка Португалия се класира за баражите и там отстрани Босна и Херцеговина с 6:2 общ резултат.

 

 

Треньорът: 42-годишният Пауло Бенто е селекционерът на националния отбор и самият той е защитавал цветовете на представителния тим като футболист в по-ранен етап от живота си. Бенто е бивш наставник на Спортинг Лисабон и въпреки критиките към стила му на игра, треньорът е най-успешният в историята на „лъвовете". Бенто е печелил два пъти Купата на Португалия и е извеждал тима си до елиминационната фаза на Шампионската лига. С националния отбор той изкара целия квалификационен цикъл за Евро 2012 и оправда очавканията на федерацията да прати тима на финалите.

 

Отборът: Безспорно Португалия има състав, с който може да щурмува противниковата врата и от центъра, и от фланговете. Също така халфовата линия изглежда много солидно дори в дефанзивен план, след като там присъстват играчи като Раул Мейрелеш, Жоао Мутиньо и подвизаващия се в Дженоа Мигел Велозо могат да осигурят стабилност в средата на терена, защото са го доказали неведнъж в клубните си отбори.

 

В центъра на защитата пък се разчита на двама опитни и с впечатляваща физика бранители - Бруно Алвеш и Пепе. Фабио Коентрао и Жоао Перейра могат да започват пробиви по фланга от позициите си на двата бека, а Пауло Бенто има още един вариант за десен външен защитник - Мигел Лопеш. Рикардо Коща изигра само 12 мача за Валенсия през сезона в Примера дивисион, но също заслужи присъствие на финалите в Полша и Украйна.

 

Като се има предвид и афинитетът на Португалия към скоростни атаки по фланговете, не може да се пропусне наличието на Кристиано Роналдо, Нани и дори Рикардо Куарешма в предни позиции. Типични консуматори в състава на иберийците са Уго Алмейда, Елдер Пощига и Нелсон Оливейра - преди 2 години на Мондиала в ЮАР Португалия разчиташе напред на натурализирания бразилец Лиедсон.

 

Пауло Бенто вероятно ще продължи да залага на 4-3-3 за Евро 2012, като в атака най-големи надежди се дават на Кристиано Роналдо - той може да не е най-добрият футболист в света, но със сигурност няма кой да оспори факта, че в Европа шампионът с Реал Мадрид безспорно е номер 1.

 

Вероятен състав: Руй Патрисио, Фабио Коентрао, Бруно Алвеш, Пепе, Мигел Лопеш, Жоао Мутиньо, Мигел Велозо, Раул Мейрелеш, Нани, Роналдо и Уго Алмейда

 

 

Групата на Португалия: За съжаление на иберийците, те попаднаха в „групата на смъртта" заедно с вицешампиона на Европа и бронзовия медалист от Мондиал 2010 - Германия. Финалистът от Шампионата в ЮАР Холандия също ще бъде съперник на Португалия, както и 10-ия в ранглистата на ФИФА Дания.

 

Първият мач е срещу Германия, вторият - срещу „червения динамит", който вече ги победи по пътя към Евро 2012 и със сигурност знае как да противодейства на звездите им в атаката. Ключов ще се окаже и третият сблъсък - с Холандия, независимо от актива на иберийците до този момент.

 

Безспорно феновете могат да очакват най-голямата драма и най-качествените сблъсъци от груповата фаза на Шампионата на Стария континент именно в Група В, която е събрала 4 фаворита за титлата. От тази звездна компания Германия три пъти е ставала златен медалист на Европървенство, а Дания - веднъж през 1992-ра.

 

 

Прогноза: Холандия и Германия са суперфаворити на всяко едно голямо първенство и резултатите им го показват. Дания не отива с големи очаквания на Евро 2012, но начинът, по който спечели промоция за финалите в Полша и Украйна, най-малкото респектира. Португалия трябва да защити традициите, които сама си изгради на такива форуми в последните години - последният полуфинал на отбора обаче беше през 2006-та година на Световното първенство.

 

Сега Пауло Бенто трябва да върне състава си сред най-големите на Стария континент, а самото излизане от групата ще бъде голямо постижение, предвид конкуренцията. Според нас обаче Роналдо и компания няма да успеят да преодолеят препятствията „Германия, Холандия и Дания".

 

Отбор: Португалия
Прякор: Мореплаватели, иберийци
Позиция в ранглистата на ФИФА: 5
Коефициент за титла: 19.00

 

Окончателен състав на Португалия за Евро 2012

 

Вратари: Руи Патрисио /Спортинг Лисабон/, Едуардо /Бенфика/, Бето /Клуж/


Защитници: Бруно Алвеш /Зенит/, Фабио Коентрао /Реал Мадрид/, Жоао Перейра /Спортинг Лисабон/, Пепе /Реал Мадрид/, Рикардо Коща /Валенсия/, Роландо /Порто/, Мигел Лопес /Спортинг Брага/

 

Полузащитници: Уго Виана /Спортинг Брага/, Жоао Моутиньо /Порто/, Кущодио /Спортинг Брага/, Мигел Велозо /Дженоа/, Раул Мейрелеш /Челси/, Рубен Микаел /Сарагоса/

 

Нападатели: Кристиано Роналдо /Реал Мадрид/, Уго Алмейда /Бешикташ/, Хелдер Пощига /Сарагоса/, Нани /Манчестър юнайтед/, Нелсон Оливейра /Бенфика/, Рикардо Куаресма /Бешикташ/, Силвестре Варела /Порто/.