Фаворитите на Евро 2012: Германия

галерия:

снимка: БТА

Останаха няколко дни до старта на Европейското първенство по футбол. Отборите на Германия и Испания са най-успешните на първенствата на Стария континент. Sporta.bg ще ви представи големите фаворити преди старта на шампионата на 8 юни.

 

Германия е най-успешният национален отбор на европейските първенства, като печели три от тях - 1972, 1980 и 1996 г. Бундестимът е постоянен участник на европейските финали от 1972 г, като участва в общо шест финални мача. Голмайстори на финалните турнири стават Герд Мюлер,  Дитер Мюлер, Клаус Афолс и Карл-Хайнц Ридле.

 

Германският национален отбор е известен със своя силов стил на игра, базиран на желязна тактическа дисциплина. Бундестимът ще бъде най-младият отбор на това европейско първенство със средна възраст от 24,4 години. Отборът е страхотен микс от доказани и опитни играчи и млади и обещаващи таланти.

 

Квалификациите: Германия се класира на финалите по абсолютно безапелационен начин. В група А в конкуренцията на Турция, Белгия, Австрия, Азербайджан и Казахстан, Маншафта спечели всичките си 10 мача с голова разлика 34:7.

 


Треньорът:
Йоахим Льов е на работа в германският национален отбор от 2004 г. Първоначално като помощник-треньор на Юрген Клинсман. В този период Бундестимът достига до полуфинал на Мондиал 2006, чиито домакин е именно Германия.

 

Йоги Льов накара немците да заприличат на онзи славен тим, който винаги е фаворит на големи първенства

 

След напускането на Клинсман през 2006 г. Льов е назначен за старши-треньор и неговото влияние започва да се усеща веднага. Финал на ЕВРО 2008 и полуфинал на Мондиал 2010 допълват изключително успешната кариера на Льов като национален треньор. Единственото което му липсва дотук е титла. В работата на Йоахим Льов се вижда фокус върху атакуващият футбол и развитието на младите играчи. Льов не се поколеба да остави Михаел Балак извън състава на Мондиал 2010 и по този начин пенсионира немския халф. В същото време започна едно подмладяване на отбора, където сега има по двама равностойни футболисти на всеки пост.

 

Отборът: Селекцията от 23 играчи, избрана от Йоги Льов изглежда впечетляваща. Схемата на игра, която налага Льов през последните години е 4-2-3-1 с ярка изразеност на атаката и атакуващият футбол.

 

 

 

На вратата сигурен титуляр изглежда направилият страхотен сезон за Байерн Мюнхен Мануел Нойер. Защитата е много сработена и стабилна и най-вероятно ще бъде в следната четворка Филип Лам, Холгер Бадщубер, Матс Хумелс и Жером Боатенг. Четирима ще се конкурират за двете места в средата на терена.

 

Дефанзивният халф на Реал М Сами Кедира изглежда най-сигурен, а за другото място ще се конкурират Бастиан Швайнщайгер, Тони Кроос и Марио Гьотце. Супер талантът Гьотце може да бъде използван и в по-предни позиции, но проблем за него е дългото време, в което той лекуваше контузия в бедрото и все още не е напълно готов за 90 мин игра.

 

Атакуващото трио зад централният нападател най-вероятно ще бъде в състав Томас Мюлер в дясно, Лукас Подолски в ляво и Месут Йозил зад нападателя. Титулярното място на „двигателят" на Реал Мадрид Йозил е почти гарантирано, а за местата по крилата може да претендират и младите Андре Шурле и Марко Ройс.

 

Мястото на централният нападател в схемата на Льов е само едно, а кандидатите са двама. 34-годишният Мирослав Клозе има 116 мача и 63 гола за Бундестимът. Той обаче най-вероятно ще бъде резерва на намиращият се в страхотна форма и отбелязал над 100 гола в последните 3 сезона за Байерн М и Германия Марио Гомез. Все пак обаче Клозе има големия шанс да стане реализатор номер 1 на Германия за всички времена и може това да е перфектния шанс за него да задмине Герд Мюлер (68 гола).

 

Вероятен състав: Мануел Нойер, Филип Лам, Холгер Бадщубер, Матс Хумелс, Жером Боатенг, Сами Кедира, Бастиан Швайнщайгер, Томас Мюлер, Месут Йозил, Лукас Подолски, Марио Гомез.

 


Групата:
Групата на Германия на ЕВРО 2012 е една от най-равностойните и непредвидими. Съперници на Бундестимът в група Б са Португалия, Холандия и Дания. Всеки от четирите тима разполага с много сериозен отбор и се надява да прескочи групата. Първият мач на Германия е срещу Португалия на 9 юни в Лвив, Украйна.

 

Прогноза: Германия играе вече няколко години с една и съща тактическа схема и почти едни и същи изпълнители и има много ясен и изчистен стил на игра. Основото ядро на отбора е съставено от играчи на двата най-силни германски отбора Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд и шампиона на Испания Реал Мадрид.

 

За мнозина именно Маншафта е големия фаворит за спечелването на ЕВРО 2012. След загубеният финал от Испания на миналото европейско първенство в Австрия и Швейцария, сега швабите са силно мотивирани да вдигнат трофея. Нашата прогноза е, че Германия ще играе минимум финал на ЕВРО 2012.

 

Отбор: Германия
Прякор: Бундестим, Маншафт
Позиция в ранглистата на Фифа: 2
Коефициент за титла: 4.00

 

Окончателният състав на Германия за Евро 2012

 

Вратари: Мануел Нойер (Байерн Мюнхен), Тим Вийзе (Вердер Бремен), Рон-Роберт Цийлер (Хановер 96);

 

Защитници: Жером Боатенг, Холгер Бадщубер, Филип Лам (Байерн Мюнхен), Матс Хумелс, Марсел Шмелцер (Борусия Дортмунд), Бенедикт Хьоведес (Шалке 04), Пер Мертезакер (Арсенал);

 

Халфове и нападатели: Бастиан Швайнщайгер, Томас Мюлер, Тони Кроос (Байерн Мюнхен), Марио Гьотце, Илкай Гюндоган, Месут Йозил, Сами Кедира (Реал Мадрид), Андре Шюрле, Ларс Бендер (Байер Леверкузен), Лукас Подолски (Кьолн), Марко Ройс (Борусия Мьонхенгладбах), Марио Гомес (Байерн Мюнхен), Мирослав Клозе (Лацио)

 

 

Александър Коларов,  Sporta.bg