Демонстрираха "Ястребово око" пред ФИФА

снимка: Guliver/Getty Images

Системата „Ястребово око" във футбола започна втората фаза на тестове, след като вчера бе демонстрирана на официални лица от ФИФА на стадиона на Саутхемтън „Сейнт Мери".

 

Технологията представлява няколко камери, които следят голлинията от различни ъгли и за секунда изпращат сигнал до вибриращ часовник, който носи съдията, показвайки дали топката е преминала голлинията или не.

 

Директорът на „Ястребово око" Стийв Картър е уверен, че до няколко месеца тя може да влезе в употреба и се надява ФИФА да вземе решение за използването й.

 

Системата вече се използва в тениса и крикета, а на 2 юли ФИФА трябва да съобщи крайното си становище за нея.

 

„Всеки стадион е различен. Оборудването със системата може да отнеме от три седмици до няколко месеца. Зависи от спецификите на стадиона" заяви Картър пред Sky Sports.

 

На въпрос да ли технологията може да се използва от новия сезон във Висшата лига той отговори: „Всичко е възможно. Ако използваме спортната терминология в момента сме стигнали до полуфиналите и се концентрираме върху тяхното спечелване."

 

Шефът на съдийството във Футболната асоциация на Англия Нийл Бари подкрепя идеята.

 

„Ако продукта получи лиценз, не виждам проблем. Ако футболната Асоциация реши да го приложи обаче, едва ли ще стигне времето, за да бъде инсталирана за началото на следващия сезон в Англия", смята Бари.

 

Технологията „Ястребово око" ще бъде използвана на младежкия финал за ФА къп, но ще бъде наблюдавана само от екипа, който се занимава с въвеждането й и няма да бъде на разположение на реферите.

 

Въпреки ентусиазма, от който е завладян, Стийв Картър подчерта, че нещата трябва да следват своето естествено темпо на развитие.

 

„Ако усетя, че нещата се пришпорват, ще призова хората да ги забавят и да се уверят, че технологията действа правилно", категоричен бе директорът на проекта.

 

Конкурент на „Ястребово око" е датската система „GoalRef".