12 българи ще се борят за олимпийски квоти на квалификацията в София

снимка: SPORTA.BG

Близо 360 състезатели от 40 страни ще вземат участие на предстоящия тридневен олимпийски квалификационен турнир по борба в София, който започва в петък. 12 от тези борци са българи, които все още нямат олимпийска квота и ще се борят за класиране на финал. По петима са състезателите в класически и свободен стил, а две места са предвидени за жените.

 

В националния отбор по свободна борба попаднаха Анатолий Гуйдя (категория до 60 килограма), Кирил Терзиев (74), Михаил Ганев (84), Георги Средков (96) и Божидар Бояджиев (120), а за квоти при жените ще се състезават Елица Янкова (48) и Тайбе Юсеин (63).

 

Единствените проблеми за старши треньора на националите Симеон Щерев идват от травма в глезена на Терзиев, като неговото състояние и готовност за борба ще бъдат преценени часове преди началото на надпреварата в категорията му.

 

"Разчитаме на квоти във всички категории и се надяваме да ги спечелим. При Гуйдя има най-тежки противници, но от него очакваме да се представи също толкова силно и да вземе квота.

 

Кирил се контузи преди два дни и до последно няма да се знае дали ще вземе участие. От Мишо също очакваме квота, защото той е световен шампион. Средков е млад и все още няма опит, но Божидар има такъв и е готов, въпреки че дълго време не се бори", каза Щерев, цитиран от БТА.

 

Старши треньорът на националите в класически стил Братан Ценов също обяви имената на петимата състезатели за квалификациите. Те са Александър Костадинов (55), Емилиян Тодоров (66), Илиян Георгиев (74), Христо Маринов (84) и Иван Иванов (120).

 

"Подготовката мина доста добре и момчетата се чувстват отлично. Ще бъде трудно първоначално, но се надявам да ни помогнат домакинството и публиката в залата, за да вземем максималното от този турнир", каза Ценов.

 

Технически делегат на турнира ще бъде Мишел Дюсон, който ще даде оценка на организацията от страна на Българска федерация по борба, която догодина ще приеме световното първенство за юноши и девойки.

 

В България пристигна и 11-членна комисия от Международната федерация по борба, а на турнира ще присъства също президентът на организацията на Стария континент - Цено Ценов. Една от гостуващите звезди пък ще бъде главният секретар на Монголската федерация по борба - йокодзуна Асашориу, който се е изправял редица пъти в схватки срещу българския сумист Калоян Махлянов.

 

"Ще имаме възможност да видим елита на европейската и световната борба. Състезанието е рядко виждано, защото една загуба прекратява всякакви мечти и надежди. Точно това го право по-силно от олимпийските игри чисто технически, но не и от емоционална гледна точка. Ние имаме сериозни шансове тук, но те трябва да бъдат изразени в агресивна и концентрирана борба. За нас е важно залата да бъде пълна", заяви Ценов.

 

Входът за надпреварата ще бъде свободен и Българска федерация по борба се надява да привлече възможно най-голям зрители, които да подкрепят родните национали по пътя им към олимпийските игри. Пропуските се раздават свободно на касите на зала "Арена Армеец", където ще бъде проведено състезанието, както и на билетния център на НДК.

 

Състезанието ще започне в петък от 14 часа с елиминации в шест категории от свободния стил.

 

"За първи път организираме турнир на четири тепиха, като на тях всеки ден ще се борят състезатели от шест категории. И трите дни ще бъде така. Надявам се всичко да бъде нормално и да се представим успешно", заяви генералният секретар на Българската федерация по борба Валентин Савов.