Детройт записа 19-та поредна победа като домакин в НХЛ

Павел Дацюк и Тод Бертуци вкара голове от дузпи за 19-та поредна победа на Детройт в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), с която Червените криле се доближиха на един мач от изравняване на стар рекорд.


Този път жертва в "Джо Луис" падна отборът на Анахайм, който отстъпи с 1:2 Победата изравни второто най-добро постижение в историята на НХЛ по поредни успехи у дома, което беше записано от Бостън през сезон 1970/1971. Ако спечелят срещу Филаделфия в неделя вечер, лидерите в Източната конференция ще изравнят рекордната серия на Мечоците от 1923/1930, която беше повторена от Флайърс през сезон 1975/1976, информира БТА.


В мача за подобряване на рекорда Детройт ще срещне на собствен лед отбора на Далас на 14 февруари. Освен втората най-дълга победна серия, Червените криле изравниха и един индивидуален рекорд в НХЛ. Капитанът Никлас Лидстрьом изигра своя мач номер 1549 само за един клуб, с което се изравни с легендата на Детройт - Алекс Делвекио. Това е втората най-дълга серия от мачове в историята на Червените криле, като рекордьор до момента е Горди Хауи с 1687 срещи.


Нощта можеше да не бъде толкова щастлива за феновете на Детройт, които не видяха отбора си да води нито един път до дузпите. Джордж Парос даде аванс на Анахайм в първата част, но Джъстин Абделкадер изравни минута и половина след него. След този гол положението спаси и Джоуи Макдоналд, който отрази 29 шайби на вратата си.


Сан Хосе остана в добра позиция за преследване на лидера в Източната конференция, след като Бен Фериеро вкара победния гол в третата част при успеха с 5:3 над Чикаго. Акулите отвориха разлика от четири точки срещу съперника си в Тихоокеанската дивизия Лос Анджелис, а освен това запазиха пасива от десет пункта срещу Детройт при четири мача по-малко.


В други срещи от НХЛ, Нейтън Жербе вкара решителния гол от дузпа за победа на Бъфало с 3:2 над Далас, а Райън О'Райли наниза красиво попадение само 1.2 секунди преди края на продължението при успеха на Колорадо срещу Каролина с 4:3.