Най-ексцентричните фенове, които никой не иска да има

снимка: Guliver/Getty Images

Снощният мач между Евертън и Манчестър Сити ще се запомни с още нещо, освен изненадващата победа на „карамелите", която дойде да покаже на „гражданите", че все още са далеч от титлата в Англия.

 

5 минути преди края на първото полувреме на „Гудисън Парк" един човек от публиката реши да нахлуе на тревата и след като пробяга няколко метра, се заключи с белезници за вратата, пазена от Джо Харт.

 

Мъжът снощи протестираше срещу самолетната компания „РайънЕър", тъй като дъщеря му кандидатствала за работа там, но била отхвърлена. И протестът му сега отеква из целия свят.

 

Този случай обаче нито е прецедент, нито вероятно ще е последната подобна проява по време на спортна среща. Откакто организирано се провеждат спортни мероприятия, те неизменно са съпътствани от колоритните изяви на присъстващите на тях фенове.

 

Едни искат просто да се покажат по телевизията, други да потичат голи за здраве, а трети имат сериозна мисия и трябва да бъдат чути от целия свят. Както господинът снощи.

 

Повечето спортни организации въведоха правило да не показват подобни действия по време на надпреварите под тяхната егида, за да не ги толерират. Това обаче не спира феновете, които търсят изява по-голяма от тази, която имат на трибуните.

 

 

Най-известният

 

Най-популярният сред феновете, които си падат по това да се изявяват по спортните терени, определено е Джими Джъмп.

 

Джими Джъмп пред смаяните погледи на Роналдо и Роналдиньо

 

Той е истински рецидивист в това отношение и е превърнал заниманието си в нещо като мисия. Тя явно се състои в това да прекъсне колкото може повече срещи и колоритния запалянко е доста добър в това.

 

Списъкът на проявите на Джими, чието истинско име е Жауме Маркет Кот, е дълъг. Каталунецът е бил на някои от най-големите спортни мероприятия.

 

На финала Евро 2004 между Португалия и Гърция 4 минути преди изтичането на редовното време той се появи на на терена, размахвайки флаг на Барселона, който хвърли в лицето на Луиш Фиго и се заби във гръцката врата.

 

Джими Джъмп хвърля знаме на Барселона по Фиго

 

Същата година на голямата награда на Испания във Формула 1 той започна да тича по старт-финалната права с протестен транспарант, а стюардите успяха да го задържат чак след 30-тина секунди.

 

През декември 2004-та на финала на Купа Дейвис между Испания и САЩ шоуменът постави начало на традицията да слага на спортистите известната каталунска шапка. Тогава той се опита да нахлупи такава на Карлос Моя.

 

Една от най-интересните изяви на Джими Джъм е на финала в между Арсенал и Барселона Шампионската лига през 2006-та година. Тогава той даде на капитана на „артилеристите" Тиери Анри фланелка на Барселона с номер 14 и името на французина на нея. Година по-късно Анри наистина премина на „Камп Ноу" и взе именно номер 14.

 

Другият финал в най-престижната европейска клубна надпревара на сметката на колоритния испанец е през 2007-ма. Тогава в Атина той се появява на игрището с гръцкото знаме и хвърли шапка на стражът на Ливърпул Пепе Рейна.

 

Няколко месеца по-късно Джими успя да дари с каталунска шапчица и Лионел Меси. Това се случи на бенефиса на Мемет Шол, в който играха Байерн Мюнхен и Барселона.

 

На 25-ти юни 2008-ма каталунецът се появи и в края на полуфиналния мач между Турция и Германия от Европейското първенство. Той носеше тениска „Тибет не е Китай" и успя да пробяга 80 метра преди да бъде хванат.

 

През 2009-та откровеният шоумен се опита да вкара гол номер 5000 в историята на Барселона в гостуването на Расинг Сантандер, но Самуел Ето'о осуети плановете му и го изведе извън игрището.

 

Джими Джъмп и Самуел Ето'о

 

Няколко месеца по-късно обаче и номер едно в тениса Роджър Федерер се сдоби с каталунска шапчица. Това стана на финала на Ролан Гарос.

 

Джими не пропусна и Световното първенство в ЮАР, където се опита да корновова купата с червената шапка.

 

Напоследък полицията и стюардите доста често печелят битките с натрапника, но никой не знае кога той отново ще изскочи пред погледите на всички.

 

През изминалата година Джими Джъмп „зарадва" с култовата шапка Серхио Агуеро на Копа Либертадорес и дори се опита да я нахлупи на Кристияно Роналдо.

 

Въпреки че Джими си пада предимно по спортните събития преди две години той изскочи и на сцената на Евровизия, когато течеше изпълнението на испанския представител.

 

Джими Джъмп прескача мрежата на централния корт на Ролан Гарос, бягайки от стюардите

 

 

Хулиганите

 

Понякога запалянковците, които изскачат на терена, не са толкова безобидни и шоуто не е главният им мотив. Тогава те са способни да причинят големи главоболия със своите изяви.

 

През юни 2007-ма фен на Дания нахлу на игрището и вбесен от отсъжданията на рефера Херберт Фандел се опита да го нокаутира по-време на мач между Дания и Швеция. По-късно запалянкото се извини и призна, че е изпил 15-тина бири преди мача.

 

Това обаче не трогна УЕФА, която присъди на гостите служебна победа с 3:0, наказа Дания да не играе на свой терен до края на квалификациите и на практика изхвърли тима от борбата за класиране на финалите.

 

Наскоро провинилият се привърженик бе осъден да плати 309 хиляди долара за нанесени финансови щети на местната федерация.

 

Доста по-криминална обаче е проявата на германеца Гюнтер Пархе, който намушка с нож в гърба тенисистката Моника Селеш.

 

Това стана през 1993-та година на 1/4 финала на турнира в Хамбург, където Селеш играеше с нашата Магдалена Малеева.

 

Родената в Сърбия тенисистка бе откарана в болница и не игра в следващите 2 години. След това тя така и не успя да си върне блестящата форма.

 

Най-вероятната причина за действията на Пархе е неговата любов към Щефи Граф, която тогава се бореше със Селеш за първото място в световната ранглиста. Въпреки шокиращото изпълнение насилникът не влезе в затвора, тъй като му бе открито психическо заболяване.

 

За съжаление само преди няколко месеца отново станахме свидетели на подобни фенски прояви.

 

На мача от румънското първенство между Петролул Плоещ и Стяуа Букурещ през октомври разгневен хулиган на домакините нахлу и заби кроше с метален бокс отзад в главата на нищо неподозиращия Джордже Галамаз.

 

Футболистът се строполи на земята и от главата му шурна кръв, а неговите съотборници побързаха да се саморазправят с бияча.

 

Вратарят на АЗ Алкмар поваля фен на Аякс

 

През декември дербито между Аякс и АЗ Алкмар на 1/8-финалите за Купата на Холандия завърши доста изненадващо, след като при 1:0 фен на гранда от Амстердам нахлу на игрището и се насочи към вратаря на гостите Естебан Алварадо.Стражът обаче не се впечатли и здраво нарита натрапника.

 

За постъпката си той получи червен картон, а недоволен от това решения на съдията наставникът на тима Герт Фербеек извади отбора.

 

Последствията за пребития фен бяха 6 месеца затвор и 30 годишна забрана да припарва до „Амстердам Арена", а двубоят между Аякс и Аз Алкмар трябваше да се преиграе.

 

 

Ексхибиционистите

 

Гледката на ексхибиционисти в спорта също не е никак рядко явление. Дори за аристократични игри като голфа и тениса.

 

От така наречените стрийкъри са прекъсвани спортни мероприятия от Закритото първенство по игра с кегли на Великобритания до финала на Уимбълдън през 1996-та година.

 

Освирквани или поощрявани стрийкърите винаги могат да разнообразят скучен мач без да му мислят много за последствията и проблемите с властта, които могат да имат.

 

За съжаление тази интересна форма на себеизява и протест в последно време се комерсиализира и все по-често нашествениците получават пари от някоя компания срещу това да й направят реклама пред многохилядната аудитория.

 

Марк Робъртс на Уимбълдън

 

Един от най-известните стрийкъри е британеца Марк Робъртс, който има над 400 публични изяви. Кулминацията обаче е Супербоул през 2004-та година, когато с екип на рефер той спринтира до центъра на терена, сваля дегизировката си и започва да танцува.