Райконен и Лотус доволни след тестовете във Валенсия

снимка: БТА

Завърналият се във Формула 1 Кими Райконен остана доволен от двата дни на тестове на пистата край Валенсия.

 

Шампионът от 2007-ма година седна в болид за първи път от две години и през последните два дни се подготвяше с тима на Лотус Рено за предстоящия сезон.

 

През втория ден финландецът навъртя 91 обиколки и с общо 171 за двата дни измина разстояние, еквивалентно на повече от две състезания.

 

„Днес се справих добре. И двата дни много ми помогнаха. Въпреки че карах с кола от преди две години и с демонстрационни гуми, научих много за работата на екипа и инженерите.

 

Сега вече мога да се концентрирам над новата машина, когато започнат официалните тестове в Херес. Страхотно е отново да управляваш болид от Формула 1. От тази гледна точка се чувствам много позитивно", сподели Райконен.

 

Водещият инженер в тима на Лотус Алън Пърман заяви, че темпото на бившия световен шампион се е подобрило през втория ден и определи тестовете във Валенсия като „продуктивни и ценни".

 

„Имахме още един успешен ден с Кими във Валенсия. Сутринта обърнахме внимание на настройките на наколна на гумите отпред и отзад. Следобеда проведохме симулация на квалификация с малко гориво и два нови чифта гуми, последвани от 27 обиколки с пълен резервоар.

 

Както очаквахме, темпото на Кими се подобри в сравнение с предния ден. Тренирахме също стартове и спирания в бокса, както и други симулации.

 

Дори успяхме да свършим по-рано от предвиденото, защото изпълнихме своята програма перфектно. Това бяха два много продуктивни и ценни дни," завърши Пърман.

 

Ледения официално се завръща в действие следващия месец, когато започват тестовете в Херес.