САЩ също се отказа от домакинство на Олимпиадата през 2020-та година

снимка: Wikipedia

 

След като преди по-малко от седмица ЮАР се отказа от кандидатурата си за домакинство на летните Олимпийски игри през 2020-та година, късно снощи стана ясно, че САЩ последва примера.

 

Крайният срок за подаване на кандидатурите беше 1-ви септември и според американския Олимпийски комитет няма време за организирането на достатъчно надеждна презентация, която евентуално да може да се бори за победата на изборите. Представители на няколко големи градове опитаха да разубедят отговорните лица, но без успех - става дума за Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Минеаполис, Далас, Тълса и Лас Вегас.

 

„Няма да се пробваме за 2020-та година", категоричен бе говорителят на Олимпийския комитет на САЩ Патрик Сандъски. „Остава толкова малко време, че няма как да направим печеливша кандидатура."

 

Чикаго се провали в стремежа си да спечели домакинство на Игрите през 2016-та, последва провал при изборите за арена на Мондиал 2022, като сега САЩ изрази малък интерес именно към Олимпиадата през 2020, но излиза, че няма време за развитие на проекта.

 

Според запознати основната причина, която засега пречи на световния гигант да получи доверието на МОК и ФИФА за домакинство на голям форум, е сложният диспут около поделянето на паричните постъпления от спонсори и телевизионни права. Именно това провали кандидатурата на Чикаго за 2016-та, а наскоро стана ясно, че Олимпийският комитет на САЩ иска да подпише споразумение с МОК относно тези казуси, преди да се пробва на гласуване.

 

„Това е друг въпрос и няма нищо общо с кандидатурата ни. Истината е, че не сме се съсредоточили върху 2020-та, а върху преговорите с МОК", обясни още Сандъски.