Лека атлетика, волейбол и бокс са акцентите нa българското участие днес

снимка: SPORTA.BG

Днес е ден №8 от програмата на Олимпийските игри в Лондон и той ще бъде изключително интересен за всички българи, тъй като очакваме силно представяне от нашите спортисти в три спорта - лека атлетика, волейбол и бокс, като и трите събития ще бъдат част от вечерната сесия на Олимпиадата.

 

След като вчера изравни най-доброто постижение в Европа за сезона, днесИвет Лалова ще стартира в полуфинала на коронната си дисциплина - 100 метра гладко бягане.

 

Европейската шампионка в дисциплината регистрира 11.06 секунди, като бе изпреварена единствено от Вероника Кембъл-Браун от Ямайка в своята серия. Общо 9 спринтьорки бяха по-бързи от нашата представителка, но тя не показа пълните си възможности и е напълно възможно да очакваме класиране за финал от нейна страна.

 

Полуфиналите в най-атрактивната дисциплина са тази вечер от 21:35 часа българско време, като Ивет Лалова попадна във втория полуфинал. Там тя ще бяга в седми коридор със стартов номер 1268. В нейната серия ще бъдат три от големите фаворитки за медал - Кели-Ан Баптист от Тринидад и Тобаго, Алисън Феликс от САЩ и Шели-Ан Фрейзър-Прайс от Ямайка.

 

Ако се класира за финал, българската спринтьорка ще застане на старт в 23:55 часа българско време.

 

Българският зрител също така ще прикове сериозно внимание към волейболния турнир, където националният отбор на България ще излезе за 4-а победа в предварителната група срещу тим, който по традиция побеждаваме трудно - Аржентина.

 

Момчетата на Найден Найденов започнаха много силно надпреварата, след като вече имат три победи в своя актив - с по 3:0 над аутсайдерите Великобритания и Австралия, както и с 3:1 над мегафаворита в турнира Полша. По този начин не просто се класирахме за четвъртфиналите, но България има реален шанс за първото място в група A.

 

При победа над Аржентина с 3:0 или 3:1 „лъвовете" имат най-голям шанс да се класират на първото място, дори и да загубят с 2:3 от Италия в последния си мач. Първото място означава и възможно най-лекият противник за националите в следващата фаза - четвъртият от група B.

 

Аржентина до момента има само 1 победа - срещу Австралия с 3:0, както и две загуби - 0:3 от Полша и 1:3 от Италия. Двубоят ни срещу „гаучосите" е с начален час 22:00 българско време.

 

Другият български спектакъл в днешната програма е в бокса - в категория до 49 килограма Александър Александров излиза в осминафинален двубой срещу един от фаворитите за финал - световният вицешампион Схин Джонхун ор Република Корея.

 

Българският състезател вече заяви, че не се плаши от никого в надпреварата и доказа това, след като започна с убедителна победа срещу Жулиано Макуина от Мозамбик - 22:8 и изглежда напълно готов да се изправи срещу единия от фаворитите в категорията. Срещата е във вечерния сеанс от 23:15 часа българско време.

 

Очакваме силно представяне и от другите българи днес в Лондон. Първият състезател, който днес ще трябва да демонстрира своите умения, е Петя Луканова. Тя започва квалификациите на 50 метра пушка в 11:00 часа. Луканова остана далеч от финал на 10 метра пушка, но днес ще се бори за влизане във финала.

 

Във ветроходството след шест гонки българите Ирина Константинова и Йоан Колев продължават своята надпревара в клас RS-X, но и двамата изпитват различни проблеми. Представителката ни изпитва сериозни проблеми в рамото, но все пак се задържа близо до топ 20. Колев скъса платно на 2-и август, което беше възстановено за 15 минути. Той заема 31-а позиция във временното класиране.

 

В леката атлетика, освен Лалова, имаме още една представителка - Силвия Дънекова ще стартира в сериите на 3000 метра с препятствия. Те са с начален час 13:35 българско време.