Олимпиада ще помогне на Великобритания да преодолее кризата

снимка: БТВ

Икономическият ръст, който ще бъде резултат от лондонската олимпиада, ще помогне на Великобритания да преодолее двойната рецесия, с която страната се сблъска за първи път през последните 40 години, информира БТА.

 

Такава е прогнозата на аналитиците на финансовата група "Голдман Сакс".

 

Според техните оценки в третата четвърт на текущата година ръстът на британската икономика ще бъде около 0,3-0,4 процента за сметка на създадените допълнителни работни места по време на игрите и повишеното търсене на стоки и услуги от страна на многобройните чужденци, които ще посетят страната в "олимпийските седмици".

 

При това експертите предупреждават, че даденият показател може да се окаже и по-нисък, тъй като много туристи могат да се въздържат от посещение на кралството в дните на олимпийските състезания, а потенциалните транспортни проблеми също могат съществено да повлияят на показателите на ръста.

 

Но каквито и да се окажат цифрите, експертите на "Голдман Сакс" посочват, че ръстът ще бъде само краткосрочен и показателите за четвъртото тримесечие на годината не са толкова оптимистични.