Хансйорг Вирц: Българската федерация по лека атлетика заслужи нашето доверие

Президентът на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА) Хансйорг Вирц похвали Българската федерация по лека атлетика за активната работа за развитие на спорта в страната. След 25-годишно прекъсване София беше домакин от 4 до 6 май на заседание на Съвета на ЕАА.

 

Най-висшият ръководен орган на организащията определи Боровец за домакин на Европейското първенство по планинско бягане през 2013 година. Така България ще бъде домакин на две големи континентални прояви по лека атлетика през следващия сезон - Европейската купа по бягане на 10000 метра на 8 юни в Правец и Европейското първенство по планинско бягане на 6 юли в Боровец.

 

"Българската федерация по лека атлетика прави много за развитието на нашия спорт. Именно затова гласувахме доверие на България да оргавнизилра още едно домакинство през следващата година", заяви Вирц, цитиран от БТА.

 

"Повече от доволни сме от развитието на леката атлетика в България. Виждаме големия напредък и трябва да благодарим за това и на президента на Българската федерация Добромир Карамаринов, който е и член на Съвета на ЕАА. В страната се изграждат съоръжения, нашият спорт е добре представен в обществото и се ползва от подкрепата на правителството. Наличието на добра база дава възможност за изграждане на силни състезатели и организиране на големи спортни прояви", каза още Вирц.

 

"Удоволстие беше да сме тук. Взехме важни решения на Съвета иразгледхме много въпроси, свързани не само с професионалния, но и с масовия спорт. Всички знаем, че спортът е здраве, а обездвижването е сериозен проблем на съвремието, особено сред младите. Затова трябва да работим за изграждането на спортна култура в хората още от най-ранна възраст", допълни той.

 

Вирц е впечатлени от София при първото си посещение в българскатастолица.

 

"За първи път съм в София и тгрябва да кажа,че съм впечатлен. Приятно съм изненадан, че тук е така чисто и добре поддържано, както в Швейцария, където живея. Вчера имахме възможност да се запознаем и с част от културните забележителности на града. Изключително съм впечатлен от историческите сгради, но и от зелените площи, които пренасят природата в градската среда", каза той.

 

Добромир Карамаринов заяви, че се чувства горд от гласуваното доверие за организирането на Европейското първенство по планинско бягане в Боровец догодина.

 

"Планинското бягане е сравнително нова дисциплина, която се развива много бързо в нашия регион. Това състезание ще бъде отлична реклама за България. Не са много страните, в които се организират две толкова големи европейски първенства в една година. Горди сме, че Съветът на Европайската атлетика ни гласува такова доверие. Това беше изключително важно за нас", каза Карамаринов.