Второкласничка от София стана шампионка по шахмат на Европейския съюз

снимка: БТА

Българката Габриела Антова стана шампионка по шахмат на Европейския съюз за момичета до 10-годишна възраст в Мурек (Австрия), съобщи на репортер на БТА по телефона нейният личен треньор Стефан Стойнев.

 

Първенството на Европейския съюз е за момчета и момичета, които играят един срещу друг, но се правят две отделни класирания. Габриела Антова спечели европейската титла с 6,5 точки от 9 възможни, като изпревари с една точка втората в класирането - Андреа Кристина Настасе (Румъния), а на трето място при момичетата е Елза Блонд (Люксембург) с 5 точки.

 

Габриела Антова игра в Мурек партии, които напомнят на специалистите за ранния Веселин Топалов - блестящ атакуващ стил с остри комбинационни жертви, след които "противниците са по очи". Жертвите на второкласничката от София обаче се коректни и й носят ефектни победи. Срещу шампиона на Испания например второкласничката от София пожертва три фигури - топ, кон и офицер.

 

През миналата година Габриела Антова стана европейска шампионка по класически шахмат за момичета до 8 години в Батуми (Грузия) и европейска шампионка по ускорен шахмат за момичета в Суботица (Сърбия). Малката европейска шампионка е ученичка във втори за трети клас на 32-ро училище "Свети Климент Охридски" в София.

 

"Габриела е много талантливо дете, просто супер", каза личният й треньор Стефан Стойнов. "Занимава се с шахмат едва от две години и половина, но има невероятен напредък. Просто Габи има 1000 качества, дадени й от природата. За титлите трябва да благодарим и на директорката на 32-ро училище Нели Костова. Ето - едно училище подкрепя шахмата в столицата и резултатите идват. Искам да благодаря и на Асен Христов от Евроинс, който подкрепи Габи и й осигури участието на първенството в Австрия".

 

Габриела Антова е абсолютна шампионка на София за нейната възрастова група на всички видове шахмат - блиц, ускорен и класически, член е на клуб "Шах 21" с президент д-р Михаил Илиев.