Мъри детронира Чилич и отново покори Куинс

снимка: БТА/AP

Анди Мъри триумфира за трети път в кариерата си на турнира в Куинс Клъб, след като в драматичен финал успя да пречупи съпротивата на миналогодишния шампион Марин Чилич с 2:1 сета - 5:7, 7:5, 6:3.

 

Гордостта на Великобритания в тениса имаше нужда от целия си арсенал, за да избегне неприятно поражение в битката за трофея, но демонстрира борбеност и осъществи обрат след слабо представяне в първия сет.

 

Финалът в Куинс беше насрочен за два часа по-рано заради очакванията за дъжд, но дори с тази промяна в програмата той бе прекъсван на два пъти за дълго време заради лошото време в Лондон.

 

Мъри изобщо не се чувстваше добре на тревния корт в първата част на мача и заслужено тя отиде на сметката на Чилич. Шотландецът обаче се доказа като великолепен изпълнител на ретури, които му помогнаха да изравни резултата в сетовете.

 

В третата част вече Мъри показа доста по-богата гама от оръжия, с които да си спечели двубоя и за трети път да триумфира в Куинс.

 

За да стигне до успеха шотландецът трябваше да преодолее съпротивата на Жо-Вилфред Цонга на полуфиналите, докато Чилич спря победния ход на екзекутора на Григор Димитров - Лейтън Хюит.

 

За Мъри, който спечели титлите тук през 2009 и 2011 година, това е 27-ма титла в кариерата и трета за сезона. За олимпийския шампион турнира в Лондон беше първи, откакто на 15-ти май получи контузия в гърба и пропусна "Ролан Гарос".

 

Статистика от мача (Мъри - Чилич)

 

Асове - 4:4

 

Двойни грешки - 0:6

 

Пробиви - 3 от 16 (19%) срещу 2 от 8 (25%)

 

Успеваемост на първи сервис - 61% срещу 58%

 

Спечелени точки след вкаран първи сервис - 47 от 62 срещу 49 от 61

 

Спечелени точки след втори сервис - 24 от 39 срещу 18 от 44

 

Общо спечелени точки: 109:97