Какво начало! Трилър прати Григор на исторически за България ATP финал (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Новата 2013 определно започва по феноменален начин за Григор Димитров, който записа за пореден път името си в историята на българския тенис, превръщайки се в първия роден представител на финал на турнир от веригата ATP.

 

Това стана тази нощ още на първия турнир за годината в Бризбейн, където в титаничен сблъсък българският №1 надделя над Маркус Багдатис с 6:3, 5:7, 7:6 (5) и се класира за финалната среща в надпреварата с награден фонд над 400 хиляди долара. 

 

Великолепният Григор показа железни нерви на корта, като устиска победата въпреки всички опити на своя противник. Засега тя му осигури 41,500 долара и 150 точки, които ще го изкачат най-вероятно до 41 позиция в световния тенис - пореден български рекорд.

 

На финала той ще има тежката задача да се изправи срещу феноменалния през последните месеци Анди Мъри, който се класира за финала почти без битка, след като по време на полуфиналната си среща водеше с 6:4, 2:0 на Кей Нишикори, но японецът получи травма в коляното, която ще го извади от надпреварата при двойките, където е партньор имено на Димитров.

 

Срещата срещу Багдадис продължи близо 3 часа, като  двамата показаха най-доброто, на което са способни, но Гришо беше една идея по-добър от своя съперник.

 

Първият сет започна вихрено за българина, който поведе набързо с 3:0, а авансът му можеше да е и 4:0, но пропусна отлични възможности да пробие за втори път подаването на кипъреца. Последваха няколко доста тежки части, в които и двамата тенисисти имаха възможности за пробив, но не се възползваха, а Григор показа страхотен характер, спаси се от много опасни точки и триумфира с 6:3 и поведе в сетовете.

 

Втората част започна също толкова добре, като рано-рано Димитров реализира пробив за 2:1, но лек спад в играта му не позволи той да затвърди своя аванс - 2:2. Срещата продължи гейм за гейм, но при 5:6 и сервис на Гришо българинът успя да спаси два брейкпойнта, но сам подари сета след двойна грешка при предимство за Маркус.

 

Както повеляваше, страхотният полуфинал завърши с тайбрек, въпреки че при 4:4 Гришо имаше надмощие при сервис на Багдатис, но кипарецът някак си успя да се спаси и да доведе нещата до решителен гейм №13.

 

Там Димитров реализира ранен пробив, който обаче беше бързо върнат, а срещата продължи точка за точка. При 5:5 обаче Григор наниза брейк точка, а при последвалото разиграване Багдатис прати топката в аут, носейки победата на българина с 2:1 сета - "Даа! За това става въпрос", извика най-силният български тенисист в историята.

 

Финалната среща срещу Анди Мъри е утре рано сутринта от 05:00 часа българско време на централния корт!