Страховит Григор Димитров смаза 13-ия в света Раонич, следва 1/4-финал с Юрген Мелцер

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в Бризбейн (Австралия), след като изкова страхотна победа над 13-ия в света Милош Раонич, надигравайки канадецът с черногорски корени със 6-3, 6-4.

 

Освен че продължи победния си ход от началото на сезона, победата над Раонич бе и втората най-значима в кариерата на 21-годишния хасковлия, като номер 1 засега е тази над Томаш Бердих през 2012-а година в Маями, когато той беше 7-и в света.

 

Тук става въпрос само за официални мачове, иначе Гришо има още една победа над тенисист от топ 10 - точно преди една година на "Хопман Къп" в Пърт - над световния номер 8 тогава Марди Фиш (САЩ) по повече от категоричен начин - 6:2, 6:1.

 

В мача с Раонич, Григор Димитров показа, че се намира в страхотна форма, като надигра съперника си във всички елементи на играта, включително и с най-силното му оръжие - сервисът. Гришо постигна статистика от 100 процента успеваемост при разиграванията за точки при първия си сервис (26 точки), което е нещо наистина впечатляващо.

 

Българският талант не остави никакви шансове на Раонич, като затвори мача за по-малко от час (59 минути), реализирайки по един пробив и в двата сета, като повечето от геймовете му срещу канадеца завършваха на нула, а Гришо загуби само 11 точки при свой сервис за целия мач.

 

 

Освен това българинът, който за разлика от Раонич не се слави с това, че прави много асове, в този мач наниза близо три пъти повече от него (10 - 4), записвайки втора победа над 22-годишния канадец от 3 мача.

 

В опит да се класира за четвъртия полуфинал в кариерата си досега, Гришо ще се изправи срещу австрийския ветеран Юрген Мелцер, който малко след него елиминира Давид Гофен от Белгия с победа също в два сета - 6-4 7-6(4).

 

За успеха си над номер 13 в света, Григор Димитров спечели 12 810 щатски долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата на ATP, които ще му позволят да се изкачи с 3-4 места.

 

Българинът започна годината на рекордното 48-о място в кариерата си, а евентуален успех срещу Мелцер би му донесло още 45 точки и място много близо до топ 40, с което Гришо ще продължи да пише история в българския мъжки тенис.