Джокович покори Надал в извънземен двубой и защити трофея си от Australian Open

галерия:

снимка: БТА

Новак Джокович опроверга твърденията, че не е готов физически да защити титлата си от Australian Open и срази Рафаел Надал  (5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5)в петсетов психотрилър на „Род Лейвър Арена" в Мелбърн.

 

Световният номер 1 загуби първата част на шестчасовия най-дълъг в историята на турнира дуел след 5:7, като Матадора изглеждаше уверен в превъзходството си, но оттам нататък Ноле играеше напълно преобразен. Сърбинът започна да се възползва от възможностите си за пробив и изравни сетовете след 6:4 и общо 126 минути игра до момента.

 

Третата част премина изцяло под диктовката на Джокович, а Надал не можеше да опонира по никакъв начин, въпреки агресивното си поведение. След 6:2 малко хора в публиката вярваха във възможността да се играе пети сет, но Матадора върна интригата.

 

В четвъртата част Джокович можеше да си осигури победата много рано, но Надал възкръсна и отрази три възможности за пробив при 3:4 пасив. В крайна сметка никой от двамата колоси на световния тенис не успяваше да направи брейк на противника си и публиката получи шанс да се наслади на тайбрек.

 

С купища обрати и мини-пробиви Надал все пак успя да надхитри своя опонент, като го накара да изглежда разубеден - 87 минути бяха нужни на испанеца, за да вкара мача в пети сет.

 

Феноменалният обрат се задаваше, след като мачът навлезе в 6-ия си час, а при 3:2 Матадора направи първия пробив от 19 гейма насам. Още повече, че Рафа печелеше подаванията си на 0, а Джокович изглеждаше изтощен.

 

Все пак, Ноле бързо върна пробива, след което изравни за 4:4. Последва нов пробив за сърбина, който незнайно как намери сили в себе си, за да изживее истинския си ренесанс. Уникалната драма стигна своя край при 7:5 за Джокович.

 

Титлата бе с номер 5 от Големия шлем за Ноле, който вече има три отличия от Откритото първенство на Австралия. Надал пък загуби трети пореден финал от Шлема, като всичките му поражения са от Джокович.

 

1:0 за Надал след 80 минути - двамата разчитаха повече на грешките на противника

 

Първа точка за пробив бе в полза на Надал при 2:2 и срахотно върната топка в краката на излезлия на мрежата Джокович. При третия си опит испанецът успя да направи брейк, въпреки добрия сервис на сърбина, който направи и три аса, а след края на разиграването демонстративно удари ракетата си в земята.

 

Последвалата кратка почивка явно се отрази добре на световния номер 1, защото той също стигна до брейкпойнт още в следващия гейм. Надал отрази опасността с чудесен форхенд по правата.

 

Джокович отново се добра до точка за пробив, но обърка на свой ред своя форхенд и позволи на Надал да стигне до обрат и да спечели предимство. Геймът обаче се превърна в истински маратон и след 12 минути Рафа поведе с 4:2.

 

При 4:3 испанецът отново изпита сериозни трудности при своя сервис-гейм, като дори подари възможност за пробив на противника си. Осмата част на сета отново заплашваше да надхвърли 10-те минути времетраене, а Джокович пак стигна до предимство след неубедителна игра на Надал. При третия си опит вече сърбинът спечели точката и изравни за 4:4.

 

Малко изненадващо, с оглед на психологическото предимство на Джокович, той предостави на Надал „скрит сетбол" при 5:5 и след две последователни грешки на сърбина (решителната при бекхенд), Рафа стигна до втория си пробив в мача и поведе - 5:6.

 

Така след още един дюс при сервис-гейм на Надал и общо 80 минути игра, Матадора поведе в сетовете с 1:0.

 

1:1 - Джокович се върна в мача със стил, Надал демонстрира непостоянство

 

Първа двойна грешка в мача дойде в актива на испанеца в началото на втория гейм, но все пак той успя да го спечели и да изравни резултата, като спаси два брейк пойнта. Джокович отговори със спечелване на своето подаване, но отново правеше впечатление високата средна продължителност на частите - средно от почти 7 минути.

 

При 3:1 най-накрая агресивното поведение на корта от страна на действащия шампион му спечели така желания пробив за 4:1. Ниският процент от материализирани възможности за брейк (14% - 1 от 7) все пак не пречеше на Джокович и той въпреки по-малкото си уинъри си осигури комфортен аванс в сета.

 

При 5:2 за сърбина и успешен негов ретур за 40-40 в сервис-гейм на Надал, Матадора реши да направи прецедент и да поиска ястребово око срещу себе си - Рафа не смяташе, че началният му удар е добър и се надяваше на аут, за да елиминира точката в полза на съперника си.

 

Независимо от това топката се оказа добра, а малко по-късно Джокович вече си осигури точка за пробив, която пропиля заради добър сечен сервис на Надал. В крайна сметка испанецът си заслужи оставане в сета, като го вкара в девета част.

 

Джокович сервираше уверено за спечелване на сета, но при 40-15 настъпи забележителен обрат, който стигна до първа точка за пробив на Надал, след като излезе победител в съревнование на мрежата. Катастрофална двойна грешка на сърбина обаче позволи на съперника му да намали резултата до 5:4 и да сервира за завързване на интригата.

 

Драмата в последния оказал се гейм обаче дойде от факта, че сърбинът дори нямаше нужда да даде всичко от себе си за победата в сета. Надал лекомислено се остави да бъде воден от ентусиазма и изпусна контрола върху събитията, а накрая върна жеста на Джокович и с двойна грешка предаде аванса си - 1:1 след нови 66 минути.

 

2:1 за Джокович след 6:2 - доминиращ шампион не остави шанс на Надал, който беше в беда

 

Повратният момент в третия сет дойде сравнително рано, с оглед на досегашния ход на двубоя - при 2:1 в полза на световния номер 1 и сервис на Надал. Резултатът бе 30-30, когато сърбинът впечатли публиката с бекхенд уинър в центъра на корта, с който си спечели точка за пробив.

 

Испанецът затвърди впечатленията, че се намира в криза, като изтегли форхенда си доста зад линията и подари на съперника си комфортно предимство - 3:1 с първи пробив в сета.

 

Джокович надиграваше Надал във всички елементи от играта и съвсем резонно увеличи аванса си с успех при своето подаване - 4:1. В този момент сравненията с полуфинала между Анди Мъри и сърбина бяха неизбежни - шотландският номер 4 в света обаче затрудняваше далеч повече лидера в ранглистата.

 

Надал даде признаци на пробуждане при намаляването на резултата на 4:2, когато накара дори Джокович да аплодира удар по диагонала на испанеца. Въпреки че се стигна до дюс, сърбинът трябваше сам да сервира, за да спечели петия си гейм.

 

При 5:2 Матадора изпълняваше начален удар, за да остане в сета, но тотално се провали в стремежа си да отправи предизвикателство. Джокович се възползва от инерцията си и не остави шанс на съперника - три брейк пойнта и още първия реализиран в бляскав успех за 6:2 и обрат до 2:1.

 

2:2 - Надал възкръсна в тайбрека, Джокович изпусна победата

 


Четвъртият сет се отличаваше от останалите може би по категоричността, с която и двамата тенисисти налагаха превъзходство, благодарение на първия си сервис. Естествено, Надал бе длъжен да промени поведението си на корта, за да избегне разгром, като испанецът показа положителна промяна.

 

Разбира се, Джокович имаше предимство в своите сервис-геймове, в сравнение с начина, по който Надал предотвратяваше пробиви. Въпреки повечето трудности за Матадора, той не даде шанс на сърбина за ранен брейк и за първи път в двубоя резултатът в отделните части бе равен при 3:3.

 

Емоциите ескалираха може би чак в седмия гейм, когато брилянтната защита на Джокович отчая Надал и спечели цели три шанса за пробив на световния номер 1. Матадора обаче демонстрира впечатляваща психика и с перфектния си сервис елиминира възможностите за брейк - форхенд, контрапие и последвал ас, за да може испанецът дори да стигне до геймбол, който пак бе взет с категоричен сервис.

 

Надал не криеше удовлетворението си и емоциите, които му донесоха спечелването на гейма за 4:4. Публиката също се активизира, но в този момент започна да вали дъжд и козирката на „Род Лейвър Арена" трябваше да бъде затворена напълно. Мачът бе прекратен за около 10 минути, с което се маркира първата дъждовна пауза на турнира.

 

Почивката очаквано не се отрази негативно на Джокович, който спечели убедително подаването си и поведе отново с 5:4. Последната точка беше изключителна, като сърбинът пласира в дъното на корта впечатляващ удар от форхенд и не остави шансове на противника си.

 

Надал продължи да „опорства" и не се отказа да защитава реномето си, като с чудесна употреба на бекхенда си успя да остане в сета и мача - 5:5. След оспорвана битка в следващия гейм Джокович изчака удобния момент да вземе превес и пак да излезе с едни гърди напред - 6:5.

 

Надал изпълни минимума от мисията си и вкара мача в тайбрек, но правеше впечатление все още по-трудното му печелене на собствен сервис-гейм.

 

При 1:0 за Джокович испанецът спечели най-красивото разиграване в мача, за да изравни на 1:1, като в екшъна Ноле трябваше няколко пъти да пробягва двете страни на корта. Надал постигна първия мини-пробив, но сякаш прекалено рано почна да си прави сметки за финален сет, защото Ноле отговори с два поредни на свой ред - 5:3 за световния номер 1.


При наглед спечелено разиграване обаче сърбинът направи изненадваща грешка и върна опонента си в мача. Рафа подсече последния си удар при следващото разиграване и провокира съперника си да му поднесе нов подарък за 5:5, въпреки инициативата на Джокович в разиграването.

 

Сервис по диагонала позволи на Матадора да стигне до точка за пробив, а разколебаният Джокович обърка форхенд по обратния диагонал и след 5:7 мачът навлезе в пети сет! 2:2 след 87 минути в четвъртата част!

 

3:2 за Джокович! Нечовешки усилия от страна на двамата колоси, победата е за Ноле

 

Надал имаше предимството да сервира първи във финалния сет на финала и се възползваше от него максимално, като продължи тенденцията да не допуска пробив, започната в предишната част.


Джокович отговаряше на предизвикателствата на Надал със солиден сервис, а при 2:2 бе видно, че мачът е навлязъл в преломен момент, когато концентрацията е ключова за успеха, а също и началният удар.


Феноменалният обрат бе налице след първия пробив от 19 гейма насам, който беше в полза на Матадора - испанецът очевидно стоеше по-добре физически на корта и това накланяше везните в негова полза.

 

Следващият гейм не мина без унищожителни емоции, но нервите на Надал не издържаха при дюса и той прати топката в мрежата, откъдето тя изскочи в аут. Джокович се възползва от подаръка на съдбата и затвори мача със свръхчовешки усилия.