Ян Колер прекрати футболната си кариера

Чешкият гигант Ян Колер, висок 202 сантиметра и тежащ 102 килограма, прекрати футболната си кариера, след като скъсан мускул на бедрото му пречи да играе с третодивизионния си настоящ клуб Кан.

 

38-годишният нападател е легенда на страната си, защото е голмайстор на националния отбор за всички времена с 55 попадения в 91 мача за Чехия. За последно на голямо първенство той игра през 2004-та година на шампионата на Стария континент в Португалия, а преди това се подвизаваше и в Белгия и Холандия на Евро 2000.

 

В първенството на Чехия Колер може да се похвали с титла и купа на страната с екипа на Спарта Прага за периода от 1994-та до 96-та година. След това пътят му продължава в Белгия, където три години защитава цветовете на Локерен, като с 43-те си гола в 93 мача привлича погледите на Андерлехт, който го привлича през 1999-та и Колер става два пъти шампион, като дори печели Златната обувка през 2000-ата.

 

През 2001-ва чехът преминава в Борусия Дортмунд, където прекарва най-много време - пет сезона и реализира 79 гола в 182 мача, като става и първенец в Бундеслигата.

 

Кариерата на Колер продължава след това в Монако, Нюрнберг, Криля Советов и последния му отбор Кан.