Бразилия отново смачка Аржентина, САЩ би с тайбрек

галерия:

снимка: fivb.org

Бразилия отново нямаше особени проблеми и се нуждаеше само от час и половина, за да порази домакина на Финалната шестица в Световната лига Аржентина с 3:0 (21, 25, 13) като гост в Мендоса.

 

По този начин възпитаниците на Бернардо Резенде вече имат 11 точки след 4-ата си поредна победа в Група А и се извисиха убедително на първото място в класирането.

 

На втора позиция е младата селекция на САЩ, която спечели с тайбрек домакинството си на Франция в Тълса. Янките имат 8 пункта след 3 победи и 1 загуба, а на трето място е България с 5 точки след 2 успеха от 2 мача.

 

Аржентина има 3 точки и остава на 4-то място (1 победа и 3 загуби), а Франция спечели 2-ия си пункт, въпреки 4-тото поредно поражение. Последен в класирането е Полша с 1 точка от 2 мача.

 

Посрещачът на полския ЗАКСА Луиш Фелипе Маркеш Фонталеш стана топ реализатор за Бразилия при победата с 3:0 над Аржентина с 14 точки (12 атаки и 2 блокади). Диагоналът на Урал Уфа Леандро Висото приключи с 10 точки (9 атаки и 1 блок), а посрещачът на Сеси Едер Карбонера се отчете със 7.

 

Единствено Бруно Романути премина границата от 10 точки за домакините Аржентина и завърши с 12, всичките от успешни атаки по диагонала. Той не започна сред титулярите, защото вместо него играеше Иван Кастеяни, който бе сменен още в 1-ия гейм след записани само 2 точки.

 

САЩ бе на път да допусне грешка във второто си домакинство на Франция, след като в първия мач постигна изразителна победа с 3:0. Този път мачът се разви далеч по-равностойно, а „петлите" на два пъти повеждаха в сетовете, но както и в мача с България, допуснаха обрат от 2:1 до 2:3.

 

САЩ спечели след 22:25, 25:22, 24:26, 30:28 и 15:9, за да грабне успеха след 2 часа и 19 минути игра.

 

 

Ключов за победата на янките беше разпределителят им Кавика Шоджи, който не само записа 7 точки (5 атаки и 2 блокади), но и така разигра центровете, че Пол Лотман завърши с 21 пункта като топ реализатор за САЩ заедно с посрещача и нов капитан на тима Матю Андерсън.

 

След края на двубоя Лотман беше награден за най-ценен играч.

 

Диагоналът Карлсън Кларк остана само с 11 точки в срещата, но пък направи 2 аса, колкото имаше на сметката си и центърът Лотман. Другият блокировач Дейвид Смит също беше изключително активен и завърши с 18 точки, 3 от блокада и 1 от начален удар.

 

Най-добър реализатор в мача стана Ерван Нгапет с 23 пункта - 18 атаки, 3 блока и 2 аса. Любопитен факт бе, че младият капитан на „петлите" Бенжамен Тонюти се включваше само като резерва в геймовете и не записа точка, а другият изгряващ талант Гийом Кеске изобщо не излезе на полето.

 

Посрещачът на Монпелие Жулиен Линеел и диагоналът на АСН Волей Мори Сидибе завършиха мача с по 15 точки, но Франция нямаше адекватен отговор на силната игра на САЩ през центъра.