Промениха ключово за България правило за волейболния турнир в Лондон

снимка: SPORTA.BG

Остават 3 дни до началото на Олимпиадата, но от FIVB решиха в последния момент да променят едно от правилата си, което може да се окаже изключителен „бонус" за българския национален отбор по волейбол.

 

До скоро се знаеше, че четвъртфиналната фаза ще протече по следния начин - първият от група А среща четвъртия от група Б, съответно и първият от втория поток играе с четвъртия от другия. Вторите и третите пък трябваше да играят на кръст.

 

Не такова е правилото обаче според официалния медия гайд, който можете да видите на официалната страница на FIVB. Новото правило гласи, че вторите и третите няма да играят на кръст, ами ще бъде теглен допълнителен жребий. Така, може да се получи ситуация, в която вторият от единия поток да играе с втория от другия, а същото се отнася и за третите.

 

От груповата фаза се класират по 4 отбора, а както всички знаем България е в по-лесната от двете групи.

 

„Лъвовете" се изправят срещу тоталните аутсайдери Великобритания и Австралия, а останлите отбори в нашата група са Полша, Аржентина и Италия. По този начин, българите могат да извадят голям късмет, ако успеят да стигнат до третото място в своята група.

 

В другия поток са отборите на Бразилия, САЩ, Германия, Тунис, Сърбия и Русия.

 

За голямо съжаление обаче надеждите ни за медал не са особено големи, след като българския национален състав трябва да се лиши от услугите на звездата Матей Казийски, както и разпределителя Андрей Жеков.