САЩ разпиля Куба и се класира на финала в Световната лига

галерия:

снимка: fivb.org

Олимпийският шампион САЩ продължи убедителното си представяне във финалите на Световната лига в София и е първият финалист в турнира.

 

След като Стенли и компания загубиха първата си среща в турнира с 2:3 от Германия, „янките" се разиграха срещу България снощи (3:0), а сега демонстрираха страхотна форма и срещу Куба, побеждавайки с убедителното 3:0 (25:23, 25:22, 25:23).  Така САЩ ще очаква утре във финала на Световната лига от 20:45 в "Арена Армеец" победителя от срещата България - Полша.

 

Възпитаниците на Алан Найп се възползваха от по-големия си опит и с по-хитра игра и силна защита неутрализираха мощната атака и сервис на Куба. В решителни моменти пък възпитаниците на Орландо Блекууд не издържаха на напрежението и допускаха грешки, докато Андерсън и Клейтън Стенли запазиха самообладание и поведоха своите към убедителната победа.

 

Най-резултатен за първия финалист в Световната лига беше Клейтън Стенли със 17 точки, докато Матю Андерсън наниза 13. Шон Рууни завърши с 11. С тежестта в отбора на Куба се нагърбиха Леон с 16 точки, Бел с 14 и Сепеда с 11, но многото грешки в техния състав не им позволи да се борят за победата в мача.

 

Двубоят започна равностойно, но до първата техническа пауза олимпийските шампиони поведоха с 3 точки, благодарение най-вече на грешките на своя млад съперник - 8:5. След това обаче кубинците чрез Сепеда и Леон успяха да стигнат само до точка пасив при 9:8, но неточностите в играта им в защита продължиха и това позволи на Стенли и Андерсън да увеличат аванса на своя тим до 3 точки - 16:13.

 

Кубинците успяха да се приближат на точка при 19:18, но след това последваха атака на Стенли и мощен сервис на Андерсън за 21:18. Въпреки че кубинците отново успяха да намалят пасива си, Леон и Сепеда сбъркаха от сервис във важен за кубинския тим момент и в крайна сметка с добри атаки на Стенли, Андерсън и Рууни САЩ затвори гейма с 25:23.

 

Следващата част отново започна равностойно, но този път кубинците поизччистаха играта си от грешки, а американците не можеха да спрат Бел и това даде отражение на таблото с резултата - 6:8 при първото техническо прекъсване. Възпитаниците на Орландо Блекууд продължиха по-добрата си игра и поведоха и с 4 точки при 8:12, след като Сепеда и Леон показаха какво могат.

 

Последва обаче обрат, който беше започнат от Клейтън Стенли. Диагоналът на олимпийските шампиони направи невероятна серия от сервиси, която завърши при 13:13. Това вдигна самочувствието на „янките", които заиграха на обичайното си високо равнище и водеха с 16:15 при втората техническа пауза. Кубинците дадоха всичко от себе си, за да вземат тази част, но отново Клейтън Стенли сложи край на надеждите им с нова поредица от сервиси и 21:18. Леон и компания опитаха обрат, но две поредни добри отигравания на Андерсън подпечатаха гейма в полза на САЩ - 25:22 и 2:0 за олимпийския шампион.

 

По подобие на втората част и в третия гейм Куба започна по-добре. „Янките" започнаха да бъркат и от сервис, което допълнително услесни кубинците и водени от Леон и Бел поведоха с 5:8. Този аванс обаче отново не издържа и опитността на „янките" си каза думата, като те успяха да изравнят играта и стигнаха само до точка пасив при 15:16 на второто техническо прекъсване.

 

Подобно на предната част, Куба отново изпусна своето преимущество, като „янките", благодарение на своя богат опит, успяха методично да обърнат срещата и да поведат с 2 точки при 19:17. Бел обаче наниза мощен ас по правата и играта беше изравнена - 21:21. Резултатът се развиваше точка, когато при 24:23 Леон имаше възможност отново да изравни, но вместо това прати топката в аут - 25:23 и САЩ е на финал след 3:0.