Барселона - енигма в средата на терена

снимка: БТА/AP

Старши-треньорът на Барселона Луис Енрике използва за първи път двама вътрешни полузащитници в гостуването на Валенсия с включването в титулярния състав на Хавиер Масчерано и Серхио Бускетс.

Именно те двамата оперираха в средата на терена - нещо, което бе немислимо за Барселона през последните години. Промяната в схемата на игра от страна на Енрике бе сравнително изненадваща, особено предвид прогреса на тима именно благодарение на халфовете след загубите от Реал Мадрид и Селта.

Енрике почти винаги променя облика на халфовата линия, за да запази елемента на изненадата. Преди поражението от Реал Мадрид той разчиташе на Иван Ракитич, Серхио Бускетс и Андрес Иниеста, но оттогава винаги измисля нова модификация. Срещу Валенсия вътрешни халфове бяха Бускетс и Масчерано, а Шави Ернандес бе в по-предни позиции и с мисъл предимно за атака.

Едва ли обаче отново ще видим подобна формация от Барселона, предвид слабото взаимодействие между халфовете и нападателите - не случайно тимът създаде сравнително малко голови положения, макар именно един от опорните полузащитници в лицето на Бускетс да донесе успеха с гол в 94-ата минута.

Иначе откакто Луис Енрике е начело на Барселона, цели четири пъти Масчерано играе като полузащитник - позицията, на която изгради основни името си в началото на кариерата. Шави също получава повече игрови минути напоследък, макар да е ясно, че основните фигури в средата на терена в момента са Ракитич, Бускетс и Иниеста.