Луд обрат в края носи първи 3 точки на Литекс

снимка: БТА

Отборът на Литекс записа първи голове и първа победа в А група, след като стигна до пълен обрат в края на мача срещу Берое и спечели с 2:1 едно от дебитата в 3-ия кръг на А група

Берое отбеляза ранен гол, който се оказа решаващ в срещата, след като в 7’ Кекар беше изпуснат от защитата и с мощен удар от 15 метра откри рано-рано.

Литекс нямаше много шансове да изравни, но в 55’ Джордан можеше да изравни, получавайки златен шанс да се разпише от дузпа. Той обаче стреля над вратата. Все пак в 80’ защитата на Берое сбърка, а резервата Ангелов овладя добре на гърди в наказателното поле и стреля мощно за 1:1.

В 94' при центриране на Ваюши Миланов игра отлично с глава и с удар в горния десен ъгъл на Караджов вкара за 2:1.

Голът на бившия играч на Черноморец беше пръв за „оранжевите” в първенството, а спечелената победа беше първа след двете поредни загуби в първите два кръга на шампионата.

За Берое пък това е първа загуба след две поредни равенства. Литекс пък записа първи три точки и вече не се намира в зоната на изпадащите.

Берое влезе по-добре в двубоя на Градския стадион в Ловеч и още в 7’ „зелените” ликуваха. Салим Керкар получи хубав пас пред наказателното поле на домакините и с топовен удар даде аванс на старозагорци.

„Оранжевите” изпаднаха в лек шок след попадението, като не успяха да отговорят с мощен натиск. Даже 3 минути след това Божиков допусна грешка в отбрана и остави Гади сам срещу вратаря, но бившият ас на Локомотив (Пловдив) не успя да отблежи от чиста позиция.

В 16’ домакините успяха да отбележат с първото си положение, когато Джордан се извиси и с глава вкара, но при центрирането на Ваюши е имало засада на нападателя, която беше маркирана от страничния рефер.

След като началото на мача беше изпълнено с положения, Берое прие играта в своята половина и не допусна нито една ситуация пред Караджов. В същото време „зелените” контраатакуваха много добре, но Джоман и Христов се отчетоха с неточни удари от средна дистанция – 0:1 след първите 45 минути.

3 минути след подновяването на играта новият капитан на Литекс Попов можеше да се разпише, но Караджов спаси ударът му с глава. В 53’ пък Иво Иванов пропусна да реши срещата, когато засече центриране с глава, но топката мина на сантиметри от гредата.

Две минути по-късно се стигна до дузпа в полза на Литекс, след като Елиаш игра с ръка в наказателното поле, но голмайсторът на А група от миналия сезон Джордан не запази хладнокръвие и стреля над вратата, пазена от Караджов.

 Последваха скучни минути на Градския стадион в Ловеч преди да настъпи 77’. Тогава Асприля направи феноменален пробив отдясно на скорост, продоля трима и намери Кристиан Малинов, но Н’Диае успя да парира чисто удара на младия талант на домакините.

Натискът на „оранжевите” обаче оказа своето влизание и в 80’ Елиаш изпусна резервата Милчо Ангелов. Той овладя на гърди, пращайки зад себе си двама бранители и с топовен удар стреля в обсега на Караджов, но бившият вратар на ЦСКА не успя да избие – 1:1.

До края на двубоя двата отбора си размениха по една ситуация, но с пропуски се отчетоха Джоман за гостите и Ваюши за домакините. В 94' обаче Литекс се добра до победата, след като Ваюши центрира отлично от свободен удар и Илия Миланов с хубав удар с глава донесе победата на своите.

Футболистите на Берое протестираха за нарушение в ситуацията, а в яда си Караджов метна бутилка вода към играчи на противника и си заслужи директен червен картон - 2:1 за Литекс.