Ливърпул се сбогува с Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Седемкратният шампион на Европа Ливърпул се сбогува безславно с Шампионска лига още след края на груповата фаза на тазгодишния турнир, след като не можа да се пребори за второто място в директен сблъсък на собствения стадион „Анфийлд“ с швейцарския Базел.

Мърсисайдци успяха да стигнат единствено до равенство 1:1, което не се оказа достатъчно, за да заличат пасива от две точки спрямо Базел. Така с актив от 7 точки тимът на Пауло Соуза заслужено продължава към осминафиналите в надпреварата, а Ливърпул с 5 пункта ще трябва да се задоволи с участие в елиминациите на Лига Европа.

В другия мач от Група В Реал Мадрид спечели с 4:0 домакинството си над десетима от Лудогорец, като „белия балет“ записа рекордна за испански клуб 19-та поредна победа на всички фронтове и с пълен актив от 18 точки е убедителен лидер. Лудогорец е последен с 4 пункта.

В 25-ата минута Ливърпул напълно логично се озова в позицията на догонващ в резултата, с оглед на безидейната си игра в нападение и далеч по-опасно изглеждащия на контраатака противник. Нито халфовете, нито бранителите на домакините не притесняваха съперника, докато няколко играчи разиграваха пред дъгата на наказателното поле.

Така се стигна до подаването към Фабиан Фрай, който от границата на пеналтерията с пронизващ диагонален шут по земя буквално препарира Симон Миньоле и донесе ключов аванс за Базел.

4127520

Ливърпул за антирекорден седми пореден път не можа да опази мрежата си суха в Шампиоснка лига, а и с оглед на представянето през този сезон на тима, изглеждаше трудно дори да се мисли за равенство в срещата.

Лазар Маркович беше изгонен директно по доста спорен начин от съдията в 60-ата минута за опит за удар без топка срещу Бехранг Сафари, и то само минути след като се бе появил на терена като смяна.

Трагичната ситуация обаче не доведе до пълен провал за Ливърпул, защото в 81-ата минута Стивън Джерард спаси част от честта на мърсисайдци с изравнителното си попадение за крайното 1:1.

Ливърпул обаче не можа да се пребори за място на осминафиналите и с оглед на представянето си в английското първенство, ще трябва да почака известно време, преди отново да участва в най-силния европейски клубен турнир.