Дортмунд пребори Арсенал за лидерството в Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Борусия (Дортмунд) и Арсенал разрешиха спора помежду си за първото място в крайното класиране на Група D, след като отдавна наложиха превъзходството си над останалите два тима в компанията им – Андерлехт и Галатасарай.

Въпреки че изоставаше в таблицата от Дортмунд от самото начало на груповата фаза на Шампионска лига, Арсенал за малко не спечели състезанието с финалиста от 2013-та година и завърши като водач.

„Артилеристите“ спечелиха убедително и без особени проблеми визитата си на Галатасарай с 4:1, докато Борусия се затрудни в домакинството си на Андерлехт и трябваше да се задоволи с изненадващо равенство 1:1.

В крайна сметка Дортмунд остана на първото място в групата само благодарение на по-добрата си голова разлика – 14:4 срещу 15:8, след като и двата тима постигнаха домакински победи с 2:0 в мачовете помежду си.

Така германците ще се надяват на по-лек жребий за елиминациите, а Арсенал ще може да очаква сериозен съперник още на първото стъпало. Андерлехт с 6 точки ще играе в Лига Европа, а Галатасарай с 1 на последната позиция приключва участието си в турнирите.

Още в 3-ата минута добрата скорост на „артилеристите“ при контраатаки бе използвана по оптимален начин. Аарън Рамзи намери Лукаш Подолски и германецът с премерен изстрел откри резултата в полза на Арсенал с втория си гол в Шампионска лига, след като се разписа при драматичната победа с 2:1 като гост на Андерлехт.

4127517

В 11-ата минута до голяма степен „топчиите“ обезкуражиха съперника си с нова отлична контраатака, макар и започната със съмнение за нарушение на Подолски, който повали съперник. Алекс Окслейд-Чембърлейн пое топката и се насочи към наказателното поле, като подаде вляво на непокрития Рамзи, за когото не бе трудно по земя с диагонален шут да покачи преднината на тима си на 0:2.

В 35-ата минута Аарън Рамзи с феноменално изпълнение, макар и с известна доза късмет, покачи резултата на 0:3. След изпълнение на корнер от Белерин топката бе изчистена на около 30 метра от голлинията, откъдето именно я посрещна уелската звезда на Арсенал. Мощният изстрел от воле на Рамзи прати кълбото по изключително ефектен и неспасяем начин в горния десен ъгъл и направи преднината на „артилеристите“ още по-изразителна – 0:3.

Уесли Снайдер с великолепно изпълнение на пряк свободен удар намали на 1:3 пет минути преди края на редовното време, а във втората добавена от рефера минута Лукаш Подолски бе точен за крайното 1:4.

В Дортмунд домакините пропиляха един куп добри положения, като единствено в 58-ата минута след великолепно извеждащо подаване на Нури Шахин Чиро Имобиле направи пробив и прониза мрежата на белгийците за 1:0.

Вместо да решат всичко в своя полза обаче, играчите на Юрген Клоп допуснаха изравнителен гол с едва втория удар на съперника. В 84-ата минута Антони ван ден Боре асистира на Александър Митрович за равенството 1:1, като все пак, Дортмунд остана на първо място.