Късни голове пречупиха Левски в Разград

галерия:

снимка: Булфото

В много здраво и оспорвано дерби Лудогорец стигна до трудно 2:0 над Левски в дербито на 5-ия кръг от втората седмѝца на А група.

Попадението на победата беше дело на Христо Златински, който беше точен от дузпа в 73' за игра с ръка на Рикардо Нунеш. В края Белаид получи спорен втори жълт картон и беше изгонен, но като цяло оценката за представянето на Николай Йорданов е положителна, с оглед на многото съдийски скандали напоследък.

Разредената "синя" защита обаче доведе до втори гол, като комбинация между резервите Мисиджан и Безяк завърши с гол на словенеца в добавените 5 минути.

Това беше първа победа за Лудогорец в последните 3 мача, което отново покачи разликата с втория Литекс на 8 точки. В същото време „сините“ допуснаха първа загуба от Вечното дерби насам и остават поне на 5 точки от 3-ото място, което утре ще си оспорват Ботев и ЦСКА.

Левски записа най-дългата си серия през този сезон без допуснат гол, като тя стигна 343 минути (без продълженията на мачовете). Голът на Златински обаче прекрати успешната серия на Блажевич и компания.

Победата за Лудогорец е втора над „сините“, след като в шампионите спечелиха на „Герена“ с 2:0, но загубиха изненадващо с 1:0 у дома през декември. До края на сезона двата отбора имат още един двубой помежду си.

Стойчо Стоев, който се закани да залага на най-доброто до края на сезона и да не си прави експерименти, остави на пейката неубедителните напоследък Безяк и Мисиджан за сметка на Абало и Кишада. Златински също намери място сред титулярите, след като доскоро лекуваше контузия.

Елин Топузаков заложи на по-опитен състав от обикновено, като остави Мисяк на резервната скамейка, а Радослав Цонев не беше част от групата. Стивън Петков изненадващо беше сред титулярите, а капитанът Станислав Ангелов почна с Гаджев и Димов в средата на терена.

Двубоят почна с няколко центрирания пред вратата на Влади Стоянов, но "сините" не материализираха статичните положения в своя полза. Кишада пък отправи първия удар в двубоя, но от добра позиция беше изключително неточен.

Най-добрата ситуация се откри в 13', когато Кайсара напредна през центъра и с извеждащ пас се опита да намери Абало. Испанецът изпревари защитата, но не успя да засече прострелното подаване.

4078767

По-активният отбор продължи да бъде Лудогорец, но продължителните атаки на тима не носеха успех срещу добре подредената от Елин Топузаков защита. Блажевич можеше да внесе напрежение пред своята врата, но преди да бъде застигнат от Кишада изчисти в тъч - 0:0 след 23 минути игра.

Скуката в двубоя се задържа почти до самия край на първото полувреме, но играта все пак се изостри в последните 10 минути. Първо в 37' Златински стреля отлично от пряк свободен удар, но Блажевич се отчете с прекрасна намеса. Той се намеси още на два пъти, като Марселиньо пробва неговия рефлекс - 0:0 на почивката.

4078768

Елин Топузаков пусна от първата минута на втората част Мисяк и той определено раздвижи играта на своите. "Сините" организираха няколко много добри атаки, а при един извеждащ пас със сетни усилия Терзиев не позволи на Божинов да остане сам срещу вратаря.

Отлично положение се откри пред Гаджев в 51', като халфът се озова на границата на наказателното поле и необезпокояван от защитата стреля силно от воле, но Стоянов с една ръка изби атрактивно в корнер.

4078765

За Левски най-доброто положение дойде в 450', когато Гаджев се отчете с тежък удар в тялото на Стоянов, а при добавката Рамос не успя да уцели добре коженото кълбо и стреля в аут. Две минути по-късно удар на Златински мина на сантиметри от напречната греда.

8 минути по-късно дойде отговорът на "орлите" - Марселиньо прати спиращ дъха извеждащ пас за Дани Абало, който нахлу в наказателното поле. Там обаче Блажевич излезе и успя да спаси.

4078763

"Орлите" се установиха трайно в половината на Левски, което съвпадна с пускането в игра на Мисиджан и Безяк. Положенията пред Горан Блажевич липсваха, а "сините" се отбраняваха отлично и дебнеха своя съперник на контраатака.

Моментът на домакините настъпи в 71', когато след игра с глава на Безяк Нунеш игра с ръка в наказателното поле. Първоначално не последва съдийски сигнал от Йорданов, но след сигнализация на рефера зад вратата беше отсъдена дузпа, изпълнена хландокръвно две минути по-късно от Златински - 1:0 за домакините.

Макриев се появи на терена, но Лудогорец почна да се възползва от празните пространства в "синята" защитата. Това доведе до нови две опасности, но Безяк и Моци не действаха добре в завършващата фаза.

4078770

Безпомощността на "сините" позволи още веднъж на Безяк да се откъсне от защитата, но беше застигнат от Белаид. Словенецът се строполи на земята след контакт със защитника, а Йорданов беше категоричен - втори жълт картон и червен за Белаид в 85'. Останаха обаче съмнения, че бившият ас на Локо (Пд) е действал чисто.

До края на срещата Лудогорец натисна и изпусна няколко отлични положения, най-вече заради изявите на Блажевич. Мисиджан обаче пусна страхотен пас на Безяк в 92', а словенецът показа реализаторските си умения с точен удар в долния ляв ъгъл - 2:0 за шампионите.