Давид Вия порази Ел Салвадор в репетицията на Испания

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Световният и европейски шампион Испания вече насочва поглед към Мондиал 2014, след като днес "Ла Роха" изигра и последната си приятелска среща преди форума в Бразилия.

Испания се изправи срещу Ел Салвадор на стадиона в Мериленд, САЩ, като иберийците постигнаха успех с 2:0. Сеск Фабрегас пропусна дузпа още в началните минути на двубоя, но след почивката реализатор №1 в историята на Испания Давид Вия осигури победата с две попадения.

Така Испания вече очаква датата 13 юни, когато "Ла Роха" ще стартира кампанията си на Световното първенство. Носителите на трофея започват защитата на титлата си срещу селекцията на Холандия в повторение на финала на Мондиал 2010 в ЮАР.

Висенте дел Боске започна срещата с Диего Коща в ролята на централен нападател, докато Андрес Иниеста, Сеск Фабрегас и Педро оперираха от втора позиция. Коке партнираше на Шаби Алонсо в средата на терена, докато Хави Мартинес бе предпочетен като партньор на Серхио Рамос в защита. Жорди Алба и Хуанфран започнаха на двата фланга, а капитанът Икер Касияс зае мястото си под рамката на вратата.

4091424

Още в 3' се стигна до дузпа в полза на „Ла Роха“. Шаби Алонсо пусна брилянтен пас към Диего Коща, който изкочи срещу вратаря Карильо. Страажът на Салвадор извърши нарушение срещу бразилеца с испански паспорт, което и доведе до наказателен удар. Зад топката застана Сеск Фабрегас, който обаче прати кълбото над напречната греда на вратата. В 6' Педро също изкочи очи в очи с Карильо, но опитът на крилото да преодолее вратаря бе париран.

4091426

Световните шампиони продължиха да търсят първи гол в срещата. В 10' нова възможност се откри пред Диего Коща, но изстрелът на нападателя бе уловен от Карильо. Малко след това стреля и Серхио Рамос, но отново салвадорският страж спаси.

В 32' Андрес Иниеста опита различен подход и стреля силно от дистанция, но извън очертанията на вратата. Малко след това Иниеста копна топката зад защитата към Сеск Фабрегас, но халфът не успя да стреля точно с глава. В 38' „Ла Роха“ получи добър шанс да стреля от пряк-свободен удар, но Серхио Рамос изпрати кълбото в аут. Малко преди почивката нов опит да отбележи направи Педро, но крилото на Барселона бе успешно блокиран.

На почивката Висенте дел Боске извърши три промени в своя стартов състав, а Педро, Фабрегас и Иниеста отстъпиха местата си на Давид Вия, Давид Силва и Сантяго Касорла.

Малко след почивката Серхио Рамос за малко не подари гол на Салвадор, но капитанът Икер Касияс поправи грешката на централния бранител. Малко след това Давид Силва блесна с чудесен рейд в половината на противника, но халфът на Манчестър Сити изпусна момента за изстрел.

Логичното все пак се случи след час игра, когато Давид Вия изведе Испания напред в резултата. Серхио Рамос изпревари вратаря на Салвадор и свали топката в наказателното поле на съперника, където Давид Вия наведе глава и изпод крака на Диего Коща чукна кълбото в мрежата – 1:0. Малко след това отново Вия опита да удвои, но силният му изстрел бе боксиран от Карильо.

4091423

В 67' голмайсторът Давид Вия направи сериозен пропуск. Удар с глава на Диего Коща бе спасен от Карильо, а Ел Гуахе получи шанс да направи добавка от близка дистанция. Вместо обаче да отбележи за 2:0, астуриецът стреля неточно в аут.

Десет минути преди края и късметът помогна на Ел Салвадор. Топката попадна в краката на Серхио Бускетс, който от средна дистанция стреля бомбено с десния крак. Стражът на салвадорците бе преодолян, но кълбото кацна върху напречната греда.

Крайното 2:0 бе оформено минути преди края, когато отново Давид Вия бе точен във вратата на Салвадор. Бившият нападател на Барселона овладя топката в наказателното поле на противника и без забавяне стреля с десния крак, правейки успеха на своя тим по-изразителен.