Бомбата "Касияс" не може да тиктака вечно

снимка: Guliver/Getty Images

Снощи Реал Мадрид на Карло Анчелоти продължи с пълен актив от началото на сезона в Ла Лига, печелейки трудно с 1:0 гостуването на Гранада в последен мач от втория кръг.

И ако Дон Карло се опитва да промени някои компоненти и норми, останали от тригодишното царуване на Жозе Моуриньо, то има нещо, което си остана постарому - оставането на капитана Икер Касияс на резервната скамейка.

Когато Сан Икер бе оставен на пейката срещу Бетис, мнозина отказаха да приемат, че е възможно това да се случи отново. Дори и без Моуриньо. Чуха се гласове, че може би капитанът не е в добро състояние за мача, че това налага включването на Диего Лопес сред титулярите, че след седмица всичко ще е в реда на нещата.

Икер Касияс обаче е напълно здрав и готов за игра, а изхвърлянето му от титулярния състав срещу Гранада само подчерта очевидното - Диего Лопес вече е първи избор и при Карло Анчелоти.

И доколкото предпочитането на един футболист спрямо друг е нещо съвсем нормално, като това е пълно право на треньора и никой не може, а и не трябва да му го оспорва, в случая случващото е проблем за Реал Мадрид. Голям проблем.

Защо е проблем?

Реал Мадрид стартира новия сезон с две последователни победи в Ла Лига, но главната тема за разговор е футболист, който не изигра дори една минута при победите над Бетис и Гранада - Икер Касияс. Никой не говори за победното попадение на Иско срещу севилци или спасяванията на Диего Лопес в Гранада, които и осигуриха трите точки на "белите". Всички отново говорят за Касияс.

Постепенно Карло Анчелоти ще разбере, че да оставиш Икер Касияс на пейката в Реал Мадрид не е просто избор, свързан с титулярния състав или определени технически виждания. Оставянето на Касияс на пейката е равносилно с избухването на ядрена бомба в испанската столица, последствията от което ще се носят непрестанно във въздуха. Оттук-нататък на всяка пресконференция, преди и всеки следващ мач, независимо от крайния изход или представянето на Реал Мадрид - добро или лошо, Дон Карло ще трябва да отговаря на въпроси за Касияс. Медиите също ще пишат за Касияс, ще говорят за Касияс, ще следят реакциите му на резервната скамейка, сякаш те са най-важното нещо в срещата.

Това в никакъв случай няма да помогне за по-нормалната обстановка за работа на "Сантяго Бернабеу", а именно от това има нужда Реал Мадрид след урагана "Моуриньо", оставил след себе си няколко важни трофея, но и много хаос. Това бе и една от главните причини, поради които бе предпочетен именно Карло Анчелоти - спокойствието и хармонията, които италианецът носи със себе си.

Спокойствие и хармония обаче няма да има, докато не бъде решен вратарският казус на тима. В главата на Анчелоти решение може би вече има и то се нарича Диего Лопес, но именно това е и коренът на проблема в случая.

Твърде късно за решителни действия

Не можем да твърдим със сигурност, кога точно Карло Анчелоти е взел решението, че именно Диего Лопес трябва да бъде неговият №1. Възможно е това да се е случило още през юли, но не е изключено и да става дума за времето около първия двубой за сезона с Бетис.

Въпросът е там, че Реал Мадрид практически не разполага с достатъчно време, за да реши кардинално проблема. Ако Диего Лопес действително остане №1, Икер Касияс няма място на "Бернабеу". Испанският национал е едва 32-годишен, което е перфектната възраст за един вратар. Може да се каже, че именно в момента Касияс се намира в пика на кариерата си, а освен това наближава и Световното първенство в Бразилия следващото лято.

Няма какъвто и да е начин, по който Касияс би приел да бъде втори избор, дори и в любимия си Реал Мадрид. Проблемът на "белите" в случая е, че се намираме в последните дни на летния трансферен прозорец, т.е. - почти няма време Касияс да бъде продаден на друг клуб. Естествено, светкавична сделка никога не е изключена, но когато говорим за футболисти от подобен ранг, често това отнема повече време.

Невъзможният избор на Анчелоти

Може да се каже, че Карло Анчелоти не е за завиждане в настоящия момент. Видно е, че на този етап той харесва повече Диего Лопес и го предпочита под рамката, но от друга трудно ще изтърпи цялата истерия, която се развихря след всеки един мач на Касияс на пейката.

Да не забравяме, че когато Жозе Моуриньо взе подобно решение преди мача с Малага на "Ла Росаледа", малко или много Реал Мадрид вече не участваше в борбата за титлата. Специалния също така бе наясно, че си тръгва от Испания, което и още повече го улесняваше да взима тежки или радикални решения. Той не се интересуваше от последствията, защото с единия крак вече бе на "Стамфорд Бридж".

Карло Анчелоти е в коренно различна ситуация. Италианецът е едва в началото на своята кариера на "Бернабеу", като тепърва стартира битка на три фронта. Карлето надали ще издържи на постоянния натиск над себе си, свързан с вратарските му решения, което и вероятно ще доведе до връщането на Касияс сред титулярите. Това обаче би означавало, че един треньор на топ ниво като Анчелоти взима техническо решение, повлиян от изцяло странични мотиви, нарушавайки собствените си виждания. Но това е част от тегобата да си начело на Реал Мадрид - понякога просто се съобразяваш с неща, които са останали извън контрола ти.