Официално: Барса представи Тата Мартино

галерия:

снимка: fcbarcelona.com

Барселона представи официално новия си старши треньор Херардо "Тата" Мартино на специална пресконференция, преминала при голям медиен интерес на "Камп Ноу".


По-рано днес 50-годишният аржентински специалист подписа и договора си с каталунския гранд, който е за срок от две години. Тата заменя на поста оттеглилия се Тито Виланова, който ще продължи тежката си битка с рака.

 

"Много съм щастлив да бъда тук. Целта ми е да направя отбора още по-конкурентоспособен. За мен е привилегия да бъда тук. Знам, че няма да е лесно, но аз съм готов и ще дам всичко от себе си в това предизвикателство", каза Мартино.

 

"Нормално е хората в Европа да не ме познават, защото съм работил предимно в Южна Америка. Меси и Неймар? Смятам, че ще се разбираме чудесно. Барселона разполага с отлични футболисти, а аз вече имам някои идеи в главата си", добави Тата.

 

Херардо Мартино увери феновете на Барса, че красивата и комбинативна игра ще остане в сърцето на отбора и под негово ръководство.

 

В местните медии се изписа много за новия треньор на каталунците, като някои от запознатите журналисти дори казваха, че той е прагматик. Херардо обаче заяви при своето представяне, че ще продължи пътя на Пеп Гуардиола и Тито Виланова, а освен това ще се опита да въведе и своите идеи, за да направи отбора завършен.

 

"Ще се опитам да запазя стила на игра на футболистите на Барселона, защото те се чувстват комфортно в настоящата ситуация. Все пак, ще се опитам да въведа и мои собствени виждания за играта, за да направя отбора завършен.

 

В Барселона има прекрасни футболисти и мисля, че ще се справим добре. Дори и отбор от високата класа на Барселона може да се развие още. Трябва да пресираме повече по време на игра, за да можем да атакуваме и да се защитаваме далеч от нашето наказателно поле", каза още Мартино.

 

"Тата Мартино беше най-добрият вариант", категоричен бе спортният директор на Барселона Андони Субисарета, който вчера вечерта бе първият, който посрещна аржентинеца при пристигането му в каталунската столица.

 

Sporta.bg припомня, че сред фаворитите за поста бе и новият наставник на Селта Луис Енрике, като се смяташе, че до последно шансовете на Мартино и Енрике са 50:50. В крайна сметка обаче, легендата на Барса ще остане във Виго, а през новия сезон ще премери сили с клуба на сърцето си.

 

За последно Херардо Мартино бе начело на родния си Нюелс Олд Бойс, като между 2006 и 2011 води националния отбор на Парагвай. С "гуараните" се представя блестящо и достига ¼-финалите на Мондиал 2010, където отстъпва трудно на бъдещия шампион Испания.

 

През 2007 година Херардо Мартино е избран за треньор №1 на Южна Америка, а през 2013 печели финалния турнир на аржентинския шампионат с Нюелс Олд Бойс.

 

Освен Парагвай и Нюелс Олд Бойс, Тата Мартино е бил начело още на Аресифе, Платензе, Институто, Либертад, Керо Портеньо и Колон.