Късен гол на Родригес върна усмивките на "синя" България (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Левски се реваншира поне частично пред феновете си за тежката загуба от ЦСКА, след като днес „сините" спечелиха с 1:0 дербито срещу Ботев (Пд) на своя „Георги Аспарухов" в мач от 14-ия кръг.


Единственият гол в срещата реализира Гари Родригес, който се разписа пет минути преди края след асистенция на резервата Димитър Макриев. Двата тима доиграха мача и с човек по-малко, след като Борислав Цонев и Веселин Минев бяха изгонени от рефера Станислав Тодоров.


Така Левски прекъсна серията си от два мача без победа, като в това число влиза и тежката загуба с 0:3 от ЦСКА. „Сините" постигнаха шести успех през сезона и разполагат с вече 22 точки, поне временно изпреварвайки Черно море на шестото място. Ботев пък записа второ поредно поражение и общо четвърто през сезона, като „канарите" остават пети с актив от 24 точки.


За съжаление на всички привърженици на Ботев (Пд), „жълто-черните" остават без постигната победа над Левски в столицата вече 16 години.


Младите Антонио Вутов и Борислав Цонев намериха място сред титулярите на Левски, докато Кевин Бру и Ларсен Туре лекуваха контузии. Испанският бранител Алехандро Перес бе пратен на пейката, като извън групата остана и Йордан Милиев. Цветан Генков отново води атаката на „сините", а Гари Родригес също бе сред титулярите, въпреки публичните критики на Тони Здравков към него. Даниел Димов и Станислав Ангелов стартираха като двойка централни защитници, докато Орлин Старокин бе изтеглен в ролята на вътрешен халф, партнирайки на Владимир Гаджев. Голямата изненада бе оставането на Мирослав Иванов на резервната скамейка. Шуменския Деко все пак се появи през втората част, заменяйки Антонио Вутов.


Бившият нападател на Левски Иван Цветков бе на резервната скамейка на Ботев, а в атака за "канарите" започна триото Ромарио - Луис Педро - Абел Анисе. Томаш Иршак, Борис Галчев и Георги Сърмов допълниха средната линия на Ботев, а Веселин Минев, Бобан Грънчаров, Силвард Спрокел и Йордан Христов стартираха в защита пред вратаря Адам Стаховяк.

 

Първата част на „Георги Аспарухов" отегчи всички фенове на трибуните, като двата тима не успяха да създадат нито едно чисто положение за гол. Най-интересните две ситуации за първите десет минути дойдоха след статични положения. Първо изпълнен корнер от Владимир Гаджев внесе смут пред вратата на Ботев, а "канарите" отговориха с изстрел с глава на Бобан Грънчаров. Македонецът обаче не бе точен. Дъстли Мюлдер и Абел Анисе също опитаха удари, но отново без успех.

 

 

В 24' Даниел Димов се пропука в защита и позволи на Анисе да го преодолее. Мадагаскарецът нахлу в наказателното поле на Левски и получи възможност да центрира успоредно на голлинията, но бившият играч на ЦСКА не успя да намери свой съотборник. Пет минути по-късно Гари Родригес опита да съживи трибуните, но опитът за изстрел на холандеца срещна тялото на Бобан Грънчаров.

 

В края на първата част се стигна до две ситуации пред вратата на Левски, които обаче не създадоха истинска опасност за Горан Блажевич. Първо изстрел от въздуха на Абел Анисе бе париран в ъглов удар, а секунди след това отново Бобан Грънчаров не бе ефективен с глава.


Пет минути след почивката се стигна и до най-добрата възможност за първи гол в срещата. Гари Родригес бе изведен на добра стрелкова позиция от Цветан Генков, но "лалето" отправи твърде неточен удар с левия крак, предизвиквайки гнева на Антони Здравков. Ботев отговори със силен изстрел на национала Йордан Христов, който обаче попадна право в обсега на Горан Блажевич.


В 55' защитата на "канарите" отново се пропука, а Гари Родригес получи втора възможност да открие резултата. И този път обаче холандецът не успя да отбележи, правейки неуспешен опит да финтира вратаря на Ботев Адам Стаховяк.

 

Левски продължи да атакува опасно, докато гостите от Пловдив действаха твърде слабо в защита. След час игра се стигна и до уникален шанс за "сините", който като по чудо не доведе до гол. Току-що влезлият Мирослав Иванов засече центриране на Родригес, но нисичкият халф не успя да уцели вратата от около два метра разстояние.


В 67' на "Герена" стана горещо, защото главният рефер Станислав Тодоров показа два червени картона. Капитанът на Ботев Веселин Минев сътвори уникална глупост, умишлено мятайки топката в главата на младия Борислав Цонев. Националът логично бе изгонен от рефера, но червен картон получи и халфът на Левски. Това пък предизвика бурни протести от скамейката на домакините, като не стана напълно ясна причината, поради която младият футболист също пое към съблекалните.

 


Скоро след това вратата на Ботев отново оцеля на косъм. Дъстли Мюлдер реши да изненада Адам Стаховяк от средна дистанция, а точният изстрел на холандеца се отби от напречната греда.


Малко преди края Антони Здравков рискува и гласува доверие на Димитър Макриев, като този ход на специалиста даде почти светкавичен резултат. В 85' именно №7 на Левски бе в основата на първия гол в срещата, пускайки отличен пас към Гари Родригес. Холандецът се измъкна от бранител на Ботев и прати кълбото в мрежата за 1:0.

 

Три минути по-късно Родригес можеше и да удвои резултата, след като крилото остана очи в очи със Стаховяк. „Лалето" опита да прокара топката между краката на поляка, но без успех.