ЦСКА дава "Титан" на прокуратурата заради отклоняване и присвояване на средства

снимка: Булфото

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров днес даде брифинг за медиите, на който обяви, че клубът ще даде на прокуратурата бившите собственици от "Титан" заради отклоняване и присвояване на средства.

 

Става въпрос за парите, които на "Българска армия" е трябвало да получат от Лех (Познан) и Астън Вила по трансфера на Александър Тонев. Вместо да постъпят по сметките на "червените" обаче, средствата са преведени на фирмата "ЦСКА Финанс", която е собственост на "Титан".

 

Освен това ЦСКА ще заведе дело и срещу Лех (Познан), защото според Тодоров, поляците многократно са били уведомявани за смяната на собствеността, но въпреки това съвсем умишлено са превели парите на "Титан".

 

За отклоняване на средства от клуба, ЦСКА възнамерява да заведе съдебен иск и срещу мениджърската агенция на Георги Градев - "Градев Спорт", която също е ощетила "червените".

 

"Поводът за този брифинг е поредното отклоняване на средства и присвояване от страна на старите собственици от "Титан". Мисля, че всички медии бяха писали и знаеха за средствата, които трябваше да постъпят по трансфера на Александър Тонев от Лех (Познан).

 

Полският клуб трябваше да преведе на ЦСКА 382 000 евро. Това е сума от 20 процента при бъдещ трансфер на футболиста, което е заложено в договора му. Тъй като сумите от Астън Вила са на два транша, първият транш от 2 милиона беше преведен от Астън Вила към Лех (Познан) в края на юни, а вторият транш трябва да бъде преведен другата година по това време", обясни Тодоров.

 

"Поради това вече лично моята толерантност, а и на ръководството на клуба към тези хора тотално се изчерпа. Изпращам писмо до главния прокурор на Република България за разследване на този случай, тъй като парите са отклонени и са влезли в "ЦСКА Финанс", която е фирма на 100 процента собственост на "Титан Спорт".

 

Също така ще уведомим и полската прокуратура, тъй като още преди постъпването ни тук и сключването на сделката за покупко-продажба на ЦСКА, полската федерация и Лех Познан многократно са уведомявани с официални писма за промяната на собствеността", добави изпълнителният директор на ЦСКА.

 

"Аз имам обяснение защо в крайна сметка Лех Познан са превели парите в "ЦСКА Финанс". Естествено, защото им е обещано, че ще платят по-малко, което няма как да стане. В правото има едно правило, че който плаща на лош кредитор, плаща два пъти.

 

Ние ще заведем дело срещу Лех (Познан) и те ще ни платят дължимото. Но тъй като собствениците на "Титан" абсолютно преднамерено са отклонявали средства, затова ще запознаем и главния прокурор. В момента все още водим наше вътрешно разследване, но смятаме, че и някои институции също са спомогнали за всичко това да се случи", каза още Александър Тодоров.

 

"Завеждаме дело и срещу "Градев Спорт", защото никой няма право да присвоява пари на ЦСКА. Подготвяме цялата документация да се даде на главния прокурор. За всички освобождавания на футболисти през лятото, как така са пуснати по взаимно съгласие, а от ответните клубове има информация за получени траншове, започваме разследване.

 

Как ще дойде чуждестранен инвеститор, като ще му окрадат парите?! Заради всичко това ще си останем в блатото и калта на Европа. Марката ЦСКА принадлежи единствено на ПФК ЦСКА ЕАД. Тези фирми, които съдържат това име, трябва да бъдат закрити. Ще разследваме, главният прокурор ще задвижи случая си. Това изисква време", добави Тодоров.

 

Накрая изпълнителният директор на "червените" обяви, че другата седмица ще излязат резултатите от ревизията на предишното ръководство.

 

"Титаните са изпечени измамници - заявявам това най-отговорно. Правим ревизия, тъй като през лятото бяха освободени голям брой футболисти по взаимно съгласие и ние два дни преди началото на първенството имахме шестима играчи с договори.

 

Имаме информация, че за освободените играчи са плащани трансферни суми, които обаче не са постъпили по сметките на клуба. ЦСКА не може да си позволи да губи каквито и да било пари в този момент, защото те са изключително важни за съществуването на клуба", завърши Александър Тодоров.