Лудогорец превзе "Лаута" и вече мисли за Базел

галерия:

снимка: БТА

Шампионът на България Лудогорец се изравни с новака Любимец на първото място в „А" група, след като днес воденият от Стойчо Стоев състав спечели с 1:0 гостуването на Локомотив (Пд) в среща от 5-ия кръг.


Единственият гол в мача отбеляза Мишел Платини, като по този начин „орлите" записаха четвърти пореден успех и събраха актив от 12 точки на сметката си - колкото има и Любимец. Това бе и седма поредна победа от седем мача за новия наставник на тима Стойчо Стоев, като в това число влизат и трите постигнати успеха в Шампионската лига. Локомотив (Пд) от своя страна инкасира второ поредно поражение, като „смърфовете" остават на 5-а позиция със 7 точки до момента.


Така Лудогорец вече насочва поглед към сряда (21 август), когато пред „орлите" предстои най-сериозното предизвикателство в историята на клуба - сблъсък с швейцарския Базел в плейофен мач за влизане в групите на Шампионската лига. Двубоят ще се изиграе на националния стадион „Васил Левски" в столицата.


Както и можеше да се очаква с оглед на предстоящия двубой срещу Базел, наставникът на гостите Стойчо Стоев извърши някои рокади в своя стартов състав. Мишел Платини оглави атаката на шампионие, а Михаил Александров и Дани Абало заеха позиции на двата фланга. Колумбиецът Себастиян Ернандес също получи доверие сред титулярите, а Фабио Ешпиньо и Христо Златински започнаха в средата на терена. Румънецът Козмин Моци пък стартира с капитанската лента на тима, заедно с Александър Барт в сърцето на защитата.


Новото попълнение Върджил Мисиджан също бе в групата за мача, като холандецът седна на резервната скамейка и се появи на терена след почивката.


Наставникът на домакините Александър Станков отново разчиташе на опитните Мартин Камбуров и Здравко Лазаров в предни позиции, а доверие сред титулярите получиха още До Кармо, Якимов и Н'Дайе. Александър Тунчев и Пламен Крачунов оформиха дует в сърцето на отбраната, като двамата бивши футболисти на ЦСКА трябваше да спират атаките на „орлите".

 


Още в 4' домакините от Локомотив опитаха първи изстрел към пазената от Владислав Стоянов врата. Александър Тунчев засече с глава центриране на Лазаров, но бившият национал на България изпрати топката в аут.


Две минути по-късно „орлите" отговориха чрез Ешпиньо, но Йордан Господинов отрази в корнер изстрела на португалеца. Минути по-късно стреля и Мишо Александров, но крилото на Лудогорец не намери очертанията на вратата.

 

Гостите от Разград продължиха да опитват удари към вратата на Локомотив, като в 22' отново Фабио Ешпиньо изпрати топката над напречната греда. В 31' последва опасно центриране в пеналтерията на Лудогорец, но Тунчев и Камбуров се разминаха с топката.


Постепенно се стигна до 45', когато шампионите откриха резултата в самия край на първата част. Шоко центрира в наказателното поле на „смърфовете", където сънародникът му Мишел Платини от близка дистанция засече топката във вратата на Локомотив - 0:1.


През втората част „смърфовете" започнаха да търсят изравнително попадение в мрежата на гостите, като на няколко пъти Локомотив не бе далеч от целта.


Възможностите обаче не липсваха и за шампионите, като в 51' Мишел Платини направи непростим пропуск. Кайсара центрира в наказателното поле на Локомотив, а Мишел Платини пропусна да отбележи на празна вратата, пращайки топката в аут. Две минути по-късно Камбуров стреля от пряк-свободен удар, но Стоянов отрази.


В 58' се стигна и до най-чистото положение в полза на Локомотив (Пд). Футболисти на двата отбора заформиха истинско меле пред вратаря Владислав Стоянов, като разбъркването завърши с изстрел от чиста позиция на Александър Тунчев. Бранителят трябваше да стори най-лесното, но Тунчев изпрати кълбото над напречната греда.

 


Две минути по-късно отново Александър Тунчев бе близо до изравнително попадение, но и този път централният бранител не успя да уцели вратата.


Между 59' и 64' Стойчо Стоев погледна към своята резервна скамейка, а Марселиньо и новото попълнение Върджил Мисиджан заеха местата на Ернандес и Михаил Александров. Десет минути по-късно пред холандеца се отвори възможност за първи негов гол с екипа на Лудогорец, но лекият му удар с десния крак бе спасен от Господинов.


Десет минути преди края дебютантът Върджил Мисиджан пропусна отличен шанс да открие головата си сметка в „А" група. 20-годишният холандец изкочи очи в очи с Йордан Господинов, като се опита да чукне технично топката покрай него. Опитният страж обаче реагира адекватно, не позволявайки да бъде преодолян.


До края на сблъсъка и двата тима опитаха атаки по посока противниковите врати, а финалният щурм на Локомотив за изравнителен гол така и не даде желания резултат.