В А група днес: Ще победи ли ЦСКА най-накрая и ще си намери ли майстора Лудогорец?

галерия:

снимка: Булфото

Три крайно любопитни мача предлага съботната програма на 5-ия кръг на А група, като зрителите ще имат основания да оставят на заден план старта на шампионата във Висшата лига на Англия.

 

Любимец - Пирин (ГД)

 

От 18:00 часа хитът на първенството до момента Любимец приема един от най-закъсалите отбори Пирин (Гоце Делчев). При изтеглянето на програмата се смяташе, че това ще бъде дербито на опашкарите, но новакът от града на дините отказва да се приеме за аутсайдер в А група и заема 2-ра позиция в класирането с актив от 9 точки.

 

Дали Любимец ще продължи зашеметяващата си серия от победи? Досегашните 3 успеха на новаците бяха над шампиона Лудогорец, над Локомотив (София) и над другия евробоец на България през сезона - Ботев (Пд).

 

Единственото поражение на Любимец дойде от друг новак - Нефтохимик, което може би подсказва, че скромният отбор от югоизтока се чувства по-добре в ролята на аутсайдер и когато излиза срещу тим от идентична класа, изпитва повече трудности.

 

Локомотив (Пд) - Лудогорец

 

От 19:00 часа е едно от дербито на 5-ия кръг между Локомотив (Пловдив) и Лудогорец.

 

Очакванията по традиция са Левски и ЦСКА да оказват сериозен отпор в борбата за титлата на всеки провинциален отбор, дръзнал да стане шампион, но реалността в момента е такава, че именно „железничарите" са най-трудния съперник, който Лудогорец е срещал досега.

 

Възпитаниците на Александър Станков спечелиха 4 точки от гостуванията си на ЦСКА и Левски, надвиха Берое и сега са напълно достойни да приемат шампионите и да им предложат истинско предизвикателство.

 

 

Като изключим фиаското с Любимец, „орлите" от Разград нямат грешна стъпка в А група, а и назначението на Стойчо Стоев подейства изключително добре на тима.

 

Ако допреди 3 месеца се притеснявахме, че Лудогорец не е достоен шампион и не е готов да представя България в Европа, то сега можем с удоволствие да пожелаем успех на „зелените" срещу гранда Базел.

 

 

Явно гостуванията в Пловдив на Ботев и Локомотив и в Ловеч на Литекс ще се окажат истинските изпитания към кандидатите за трета поредна титла, ако Левски и ЦСКА продължат да бъдат в подобно тежко състояние.

 

„Орлите" са по-класният отбор от Локомотив, но със сигурност няма да го надвият така лесно и убедително, както го направиха срещу ЦСКА преди седмица. Затова не ни остава нищо друго, освен да се насладим на един от двубоите, които вероятно ще са сред най-качествените през есента.

 

ЦСКА - Нефтохимик

 

В 21:00 часа феновете на ЦСКА отново ще щурмуват трибуните на „Българска армия" със свити сърца, изпълнени с надежда най-накрая любимият им тим да се окичи с победа в първенството.

 

Съперникът е подходящ - новакът Нефтохимик, който щеше да става донор на отбора преди началото на сезона, но всъщност се оказа, че „шейховете" си имат собствени цели и мечти в елита.

 

Нефтохимик има 4 точки повече от ЦСКА и трябва да има самочувствието да се бори поне за равенство на „Армията". Най-голямата трудност пред тима ще бъде не отбора на „червените", а собственото му притеснение, че гостува на стадиона на 31-кратните шампиони.

 

 

Съставът на Стойчо Младенов може да има куп оправдания да изглежда по начина, по който изглежда в момента, но мачът с Нефтохимик се явява идеална възможност в перфектното време от сезона „армейците" да запишат първия си успех.

 

Въпреки неубедителното представяне на ЦСКА, най-големият проблем на тима не е защитата, защото там има класни футболисти и е просто въпрос на време те да се сработят и да станат непробиваема стена.

 

Проблемът е реализирането на голови положения, защото и в Разград се видя, че „армейците" имат потенциал да стигнат до позиция за решителен изстрел, но няма кой да го нанесе. Също така трябва да се отбележи, че ЦСКА реално има време до към 60-ата минута да подпечата победата си, защото след това физическите сили се изчерпват...