Официално: Йоканович поема Левски, но след мача в Пловдив

Славиша Йоканович е новият старши-треньор на Левски. Преди броени минути спортният директор на клуба Наско Сираков потвърди, че 44-годишният бивш национал на Югославия ще наследи на поста уволнения Николай Митов. Договорът на специалиста ще бъде за срок от една година.

 

Йоканович обаче ще застане начело на "сините" от следващия понеделник, като срещу Ботев в неделя отборът ще бъде воден от помощниците Елин Топузаков и Мариян Христов. Сърбинът ще присъства на двубоя на ст. "Христо Ботев" и ще го изгледа на живо, но ще започне работа от следващия ден.

 

"Разбрахме се със Славиша Йоканович. Той ще поеме Левски от следващия понеделник с договор за една година. Не може да започне сега, защото му предстоят пътувания до Сърбия и Мадрид. Ще изгледа мача с Ботев на живо, но тогава Левски ще бъде воден от сегашните помощници", разкри Наско Сираков.


Припомняме, че Митов бе освободен от поста, след като "сините" записаха шокиращо отпадане от казахстанския Иртиш още в първия предварителен кръг на Лига Европа.


Днес Славиша Йоканович пристигна в София и стартира преговори с шефовете на Левски. По-късно през деня сърбинът акостира и на ст. "Георги Аспарухов", като към него се присъединиха спортният директор Наско Сираков и членът на Управителния съвет Иво Тонев.


Славиша Йоканович е един от най-успешните футболисти на бивша Югославия за последните 20 години. Сърбинът може да се похвали със сериозна кариера в Западна Европа, като зад гърба си има престои в испанските Овиедо, Тенерифе, Депортиво Ла Коруня и Мурсия.


Между 2000 и 2002 година играе в английската Висша лига, защитавайки цветовете на Челси. Юноша на Войводина, като в разстояние на три сезона носи екипа и на Партизан.


Именно с "гробарите" Йоканович постига най-сериозните си успехи като треньор. С Партизан той печели златен дубъл в два поредни сезона и класира тима за груповата фаза на Лига Европа, като за последно е начело на тайландския Муантонг Юнайтед. Още в първия си сезон, Йоканович извежда тайландците до шампионската титла, без да загуби нито един мач по пътя.


Участник на Световното първенство във Франция през 1998 година, както и на Евро 2000 в Белгия и Холандия. За "плавите" е изиграл 64 мача, като е успял да реализира и 10 попадения.